Een hoge bloeddruk, een lage bloeddruk, een mens wil graag weten wat er aan de hand is. Je bloeddruk af en toe meten is zeker geen overbodig iets, al zeker niet voor mensen die een voorgeschiedenis van hoge of lage bloeddruk hebben. Tegenwoordig kan je dit ook makkelijk thuis doen.
Wat is bloeddruk?
Met de bloeddruk, of de medische term tensie, wordt de druk van het bloed in de slagaderen aangeduid. Bij het meten van de bloeddruk worden altijd twee waarden gemeten namelijk de onderdruk en de bovendruk. De onderdruk is de druk die gemeten wordt wanneer het hart zich opnieuw vult voor de volgende hartslag. De bovendruk is de druk ontstaat het moment dat het bloed door het hart in de slagaderen wordt gepompt. De waarden worden weergegeven in mmHG, dit staat voor milimeters kwik. Dit is een oude maat om de bloeddruk weer te geven.
Hoe meten?
Veel mensen hebben thuis een toestel om zelf de bloeddruk mee te meten. Dit is heel handig in gebruik. Je stopt je arm in het manchet en drukt op ‘on’. De manchet wordt gevuld met lucht en er verschijnen allerlei cijfertjes op het scherm, waardoor ook je hartslag. Laat je niet afschrikken door hoge getallen. Men meet eerst tot het hoogste punt en dan zakt de druk. Wanneer de meting gebeurd is, verschijnt het resultaat op het scherm. Een meting zegt niets, doe verschillende metingen op verschillende tijdstippen. Bij afwijkende metingen hou dit enkele dagen bij, en ga dan langs bij de huisarts. Deze zal op traditionele wijze je bloeddruk meten en indien nodig verder onderzoek doen, of medicatie voorschrijven of je bloeddruk helpen te normaliseren.
Waarden bloeddruk
Variƫrend
Het is belangrijk om te weten dat bloeddrukwaarden voortdurend schommelen. Dit komt door allerlei factoren. De bloeddruk kan stijgen door bijvoorbeeld lichaamsbeweging, praten, maar ook door heftige emoties zoals angst, verdriet en woede. Ook een ongezonde levensstijl zoals roken, ongezonde voeding, onvoldoende lichaamsbeweging, veel stress, kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Ook erfelijkheid speelt een rol.
Lage bloeddruk
Een lage bloeddruk is op zich niet erg schadelijk, maar het kan wel erg vervelend zijn. Bij een lage bloeddruk gaan mensen zich flauw voelen, trillen op de benen of gewoon flauwvallen. Dit flauwvallen komt voor bij een plotse bloeddrukval. Ook heftige gebeurtenissen kunnen dit veroorzaken. Aan een lage bloeddruk valt niet veel te doen. Mensen die hier last van hebben raadt men aan niet te lang recht te staan, afwisseld te steunen op 1 been en te gaan zitten wanneer ze zich flauw voelen worden.
Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk is gevaarlijk. Een symptoom van hoge bloeddruk kan hoofdpijn zijn, maar meestal wordt hoge bloeddruk veel te laat opgespoord, waardoor er zich al andere ziekten in het lichaam hebben gemanifesteerd. Een hoge bloeddruk is nefast voor mensen die aanleg hebben tot hart- en vaataandoeningen.
Besluit
Het kan handig zijn een bloeddrukmeter is huis te hebben, zeker voor mensen die kampen met gezondheidsproblemen. Je hoeft niet onnodig in de weer te zijn met de bloeddrukmeter maar mensen die kampen met een hoge bloeddruk controleren dit best een tijdje op verschillende tijdstippen. Stap tijdig naar je huisarts en volg alle raadgevingen op.