Netwerken levert contacten op, en kunnen je misschien in de toekomst wel van dienst zijn. Goede contacten kunnen in nood je bijvoorbeeld een baan opleveren. In dit artikel staan we stil bij de betekenis van de woorden ‘netwerken’ en ‘conferentie’. Bovendien geven we je een aantal tips over hoe je in de praktijk hiermee aan de slag kan gaan. Heel veel succes met het opbouwen van je nieuwe netwerk.
Netwerken
Netwerken is het leggen en vooral ook onderhouden van contacten met mensen uit jouw beroepscategorie. Hier horen zowel de face-to-face als de contacten die online plaatsvinden zoals bijvoorbeeld via email of sociale netwerksites. Deze contacten hebben als doel dat ze je kunnen vooruit helpen zowel op privé als op zakelijk vlak. Dat netwerk is er niet enkel om jou vooruit te helpen, ook omgekeerd kan het zijn dat jij hierdoor iemand kan helpen omdat je bijvoorbeeld in een bepaald bedrijf werkt, de juiste mensen kent,… .
Conferentie
Een conferentie is een groots evenement dat georganiseerd wordt door een bedrijf of meerdere bedrijven samen. Het bestaat uit workshops, sprekers, debatten,… . Conferenties geven je de kans om nieuwe mensen te leren kennen, je netwerk uitbreiden dus, maar tegelijk leer je hier ook bij over nieuwe technieken, mogelijkheden en oplossingen om een obstakel aan te pakken.
Wie zit er in je netwerk?
Eigenlijk zit iedereen die je kent in je netwerk én die een positieve indruk over jou hebben. Denk maar aan familie, vrienden, collega’s, hobbyvrienden, maar ook oud-studenten en leraars horen hierbij. Eigenlijk is het zo dat je nooit genoeg mensen in je netwerk kan hebben. Je weet maar nooit wanneer je ze eens nodig kan hebben. Mensen waarmee je nauwelijks nog contact hebt, is wel iets moeilijker om ze aan te spreken wanneer je ze nodig hebt. Contacten onderhouden is bij netwerken dus van groot belang.
Hoe netwerken?
Netwerken kan altijd én overal. Plaatsen die uitstekend zijn om te netwerken zijn congressen, debatten, seminars, borrels, bedrijfsfeestjes, trainingen, opleidingen, cursussen,… . Je hoeft natuurlijk niet altijd en overal trachten een netwerk op te bouwen. Zoiets moet spontaan gebeuren, en je ziet wel wat eruit voortkomt. Je kunt altijd je gegevens achterlaten bij iemand, maar dan is het niet zeker of hij of zij er wat mee doet.
Tips voor netwerken
- Netwerk het liefste met mensen waar je goed mee kunt opschieten. Als je je begint te ergeren aan mensen, kan je er later ook niks mee.
- Verzamel visitekaartjes of nummers die je krijgt en hou een lijstje bij.
- Weet goed wat je wil en praat daar met anderen over. Als mensen weten en zien wat jij wilt, voelen ze aan waar zij jou eventueel bij kunnen helpen ondersteunen.
- Denk ook mee met een ander. Als jij wat geeft aan hen, gaan zij jou ook willen helpen. En in de toekomst kan dit wel eens erg nuttig zijn.