We krijgen niet graag kritiek te horen van een ander. We voelen ons persoonlijke aangevallen, en willen niet van een ander horen hoe we ons moeten gedragen. Toch is kritiek in feite niet negatief. Kritiek dwingt ons om naar onszelf te kijken, en geeft ons ruimte om te verbeteren.
Hoewel kritiek een positief iets kan zijn, brengen mensen de kritiek niet altijd op een positieve manier over, waardoor het een omgekeerd effect heeft. Hoe ga je nu om met kritiek, en wat is positieve kritiek? Dat zijn vragen waar we in dit artikel even bij blijven stilstaan.
Wat is kritiek?
Kritiek wordt gegeven wanneer iemand een opmerking heeft over iemand anders gedrag. Dit gaat dus over hoe de ander het gedrag beleeft, wat dus niet noodzakelijk iets hoeft te zeggen over de persoon zelf. Toch wordt kritiek vaak persoonlijk opgenomen. Iemand die kritiek uit wil eigenlijk gewoon zeggen ‘ik vind jouw gedrag een beetje storend en zou graag hebben dat je iets anders doet.’ Wat dus niet wil zeggen dat hij de persoon storend vindt, enkel zijn gedrag op dit moment.
Goede kritiek
Van goede kritiek kan je heel veel leren. Toch moeten mensen voorzichtig zijn met kritiek geven. Mensen komen al snel in een gevaarlijke zone wanneer ze mensen op hun persoonlijkheid aanspreken in plaats van op hun gedrag. Ook is het belangrijk te vermijden dat je beschuldigend gaat overkomen. Kritiek moet mensen de ogen openen en de kans geven om hun gedrag bij te sturen. Het moet positief onthaald worden en opbouwend zijn. Met andere woorden mensen moeten ermee aan de slag kunnen. Het heeft geen positief effect wanneer je tegen iemand zegt ‘ik vind dat je vervelend overkomt in groep’. Beter is om te zeggen ‘Ik merk dat je je niet comfortabel voelt wanneer we in groep vertoeven, hoe ervaar je dit zelf?’
Reacties op kritiek
Je kan op verschillende manieren reageren op kritiek. De beste manier is om eens stil te staan bij wat de andere je zegt. Misschien schuilt er wel waarheid in wat de ander zegt? En misschien wil je je gedrag zelf eigenlijk ook wel aanpassen. Het bewust worden hiervan is een eerste stap om nieuw gedrag aan te leren en dus ook vooral om kritiek te leren aanvaarden. Ook dat is een proces, en gaat stap voor stap.
Omgaan met..
Mensen kunnen soms erg onhandig zijn met het geven van kritiek. Het kan zijn dat de kritiekgever het ook helemaal anders bedoeld dan de manier waarop hij het verwoord. Bevraag zeker of je goed begrepen hebt wat hij je zojuist verteld heeft. Misverstanden kunnen zorgen voor een verstoring van de communicatie dus als je dit kan vermijden, des te beter!
Omgaan met terechte kritiek is ook niet altijd makkelijk. Het kan wat tijd vragen om alles wat gezegd is in perspectief te plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om je eerst bewust te worden van je gedrag waarop kritiek geleverd is. Is deze kritiek terecht? Is het een positieve boodschap en vooral, kan je ermee aan de slag? Stel gerust vragen aan mensen in je omgeving.
Ervaren zij je gedrag ook als zo vervelend? Of is het net die ene persoon die je misschien net iets minder ligt in omgang. Duidelijkheid om wat anderen je vertellen, kan je inzicht geven in je eigen gedrag, en je doen besluiten om iets aan je gedrag te gaan veranderen. Succes!!
1 reactie