Zelfcontrole is een essentieel onderdeel van je ontwikkeling. Studies tonen aan dat mensen met meer zelfcontrole, gelukkiger zijn. Ze zijn positiever, geloven in zichzelf en durven risico’s nemen om verder te geraken in het leven.
Wat is zelfcontrole?
Zelfcontrole is zoals het woord al doet vermoeden ‘controle hebben over jezelf’. Rust vinden, jezelf aanvaarden waardoor je succesvol kan worden op alle levensdomeinen. Zelfcontrole is een deel van de persoonlijkheid, maar dat wil niet zeggen dat je het niet kan aanleren. Het ontwikkelen en daarna behouden van zelfcontrole is essentieel voor gezonde dosis zelfvertrouwen.
Binnen relaties zorgt zelfcontrole ervoor dat je gelukkiger bent, omdat je je minder zorgen maakt. Je positief zelfbeeld zorgt er vervolgens voor dat je minder gaat piekeren of jaloers wordt, en het geeft je het nodige vertrouwen om eventuele problemen aan te kaarten.
Emoties controleren
Een eerste belangrijk stap om zelfcontrole te ontwikkelen is je emoties onder controle krijgen. Probeer na te denken over je implusen. Waarom reageer je zoals je reageert? Wat is daar de oorzaak van, en nog beter hoe kan je het aanpakken. Met enkele voorbeelden uit de praktijk wordt het wellicht duidelijker hoe je je emoties beter onder controle kan krijgen.
Voorbeelden
- Woede
E. is 34 jaar en heeft een stresserende kantoorbaan. Ze is getrouwd en geeft twee jonge kinderen. E. vertelt dat ze veel tijd spendeert aan kwaad worden, wat zeer zwaar weegt op haar relatie. E. leert wanneer ze de woede voelt opkomen een rustige plaats op te gaan zoeken en ze dwingt zichzelf tot rust. Wanneer de woede afgekoeld is, gaat ze op zoek naar waarom ze zo kwaad is geworden. Vaak komt ze dan tot de conclusie dat het iets onbenulligs was en kan ze haar woede laten varen, en weer verdergaan met haar dagelijkse bezigheden. Ze leert ook de bron van ergenis op te lossen door erover te praten.
2. Verdriet
L. is een jonge tiener die in de knoop lag met zichzelf. Na tal van pesterijen was ze depressief en het geloof in zichzelf kwijt. Bij alles begon L. te huilen. L. wou leren haar emoties beheersen om zich zo ook weer goed te voelen. Via communicatieoefeningen leert L. haar negatieve gevoelens los te laten, en zich te concentreren op een positiever beeld van zichzelf. Door over haar verdriet te praten, de pesterijen te verwerken, leert L. dat ze haar verdriet mag tonen. Dit zonder haar zelfbeheersing te verliezen.
Emoties veranderen
Omdat je groeit als mens in je ontwikkeling, veranderen ook je emoties. Emoties veranderen voortdurend omdat je geconfronteerd wordt met invloeden van buitenaf en met je jezelf. Aanvaard die veranderde gevoelens en erken ze. Voel je een negatieve emoties opkomen, tracht ze om te buigen in een positieve. Blijf niet hangen in die negatieve spiraal. Zelfcontrole zal je helpen die positieve gevoelens te blijven vasthouden zodat je je weer kan gaan richten op wat er echt toe doet in het leven. Zo nu kan je weer gaan doen wat je altijd al wou, gaan leven!!