Hoe overkom ik luiheid?

Dit artikel gaat over het overkomen of overwinnen/voorkomen van luidheid. Je kan onderstaande tips toepassen op jezelf, maar ook op je vriend(in-, broer of zus, ouders,… . Kortom iedereen die je wil redden van luiheid. Een mooie missie lijkt me dat.

Lui?

Om te beginnen staan we even stil bij het begrip luiheid. Luiheid wordt algemeen gezien als een negatief gegeven. Iemand die lui is heeft geen zin om te werken, om iets te ondernemen, kortom om te leven! Of om de moeilijke dingen van het leven te ondergaan zoals waarom een hardwerkende baan hebben als het ook makkelijk kan? Niet iedereen heeft gelukkig die instelling. Het is een kwestie van je drijfveren en doelen vinden in je leven. Dat is volgens mij de belangrijkste motivatie om luidheid te overwinnen.

Onderneem actie!

We hebben allemaal wel eens van die dagen dat we geen zin hebben om ook maar iets te ondernemen. Wanneer het enkele dagen blijft duren moet je jezelf tot actie roepen. Soms moet je eens dingen tegen je zin, en jezelf (of soms iemand anders) verplichten iets te doen. Gewoon omdat het moet gebeuren. Denk maar aan gaan werken, de was doen, boodschappen doen, voor de kids zorgen, koken, … . Lukt het je niet om iemand anders tot actie te doen overgaan, toon dan zelf het goede voorbeeld en tracht het samen te doen. Soms heeft iemand een hand nodig, iemand die zijn hand neemt en toont hoe het moet.

Zoek een uitdaging

Soms heb je een push nodig omdat het leven je niet zozeer meer boeit. Je brengt je dagen op de bank door en blijft in diezelfde routine hangen. Dan heb je duidelijk nood aan een uitdaging. Ga op zoek naar iets wat je graag wil bereiken in het leven. Dit kan gaan van het behalen van een gezond gewicht, leren duiken, een nieuwe taal leren, opnieuw gaan studeren, enzovoort. Je kan het zo gek niet bedenken, en je kan het waarmaken, als je er maar in gelooft.

Baan veranderen

Plof je ’s avonds na je werk neer op de bank, en ben je totaal uitgeblust? Dan is het misschien wel de moment om een carri√®reswitch te maken. Voel je dat je niet meer energiek en monter op je werk verschijnt, dat je alles op automatische piloot doet en fouten begint te maken. Verslagen zijn niet tijdig klaar, het werk wordt maar half uitgevoerd,… . Je baas kan dit wijten aan luiheid maar misschien is voor jou de uitdaging gewoon weg. Genoeg stof om eens goed over na te denken.

Tot slot

Je mag heus eens wat luie dagen hebben, al zeker in het weekend of in je vakantie, maar jouw dagdagelijkse bezigheden mogen niet bestaan uit achter de pc hangen of voor de buis pizza’s eten. Er is meer te beleven en te ontdekken dan dat. Trek eropuit. Een sportieve uitdaging, een nieuwe baan, tijd met je gezin, een nieuwe levensstijl, gaan reizen,… allemaal zaken om je luiheid voorgoed op te bergen en met tonnen energie je nieuwe leven in te gaan. Succes ermee!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.