Hoe schrijf ik een financieel rapport van mijn inkomsten en uitgaven?

Crisis of niet, iedereen wil graag wel weten waar zijn zuurverdiende centjes naartoe gaan. De beste manier om je inkomsten- en uitgavenpatroon in kaart te brengen is het opmaken van een eigen financieel rapport omtrent je inkomsten en uitgaven. Of je het nu voor je eigen bedrijf, of uit puur persoonlijke overwegingen doet, een financieel rapport is altijd een handig hulpmiddel.

Hoe begin je eraan?

Je vraagt je vast af hoe je nu aan zo’n financieel rapport moet beginnen. Ook al heb je geen opleiding of ervaring omtrent financiële zaken. Dat maakt niet uit, iedereen kan met een portie gezond verstand zo’n financieel rapport schrijven.

Inkomsten en uitgaven

Om te beginnen heb je natuurlijk enkele zaken nodig. Je computer, pen en papier, je rekeninguitreksels van de bank, en eventueel betaalde facturen. Om voor jezelf een eerste overzicht te krijgen, kan je best beginnen met twee verschillende papieren, één voor de inkomsten, en een ander voor de uitgaven. Op deze papieren schrijf je alles wat je kan terugvinden van inkomsten (loon, uitkeringen, kindergeld, studiebeurs, terugbetalingen, inkomsten van onroerend goed, extra baantje,…). Dit zijn je maandelijkse inkomsten. Bij de uitgaven schrijf je dan ook alles wat je maandelijks uitgeeft (Huur, afbetalingen, medische kosten, voeding, schoolgeld, alle andere vaste kosten). Ook onverwachte kosten mogen hierbij gerekend worden.

Conclusie maken

Na een overzicht van de inkomsten en uitgaven zie je duidelijk waar het grootste deel van je budget naartoe gaat. Misschien zie je hierdoor ook welke kosten overbodig zijn, of op welke kosten je kan besparen. Bovendien zie je ook hoeveel je maandelijks overhoudt voor extra’s. Of zo kan je een berekening maken voor een nieuwe grote kost of aankoop zonder jezelf in de problemen te werken.

Financieel rapport schrijven

Na het oplijsten van de vele cijfers kan je aan de slag gaan om je financieel rapport te gaan schrijven. Een financieel rapport bestaat enerzijds uit een hoop cijfers, dit omdat je je geschreven deel uiteraard moet kunnen staven aan de hand van cijfers. Naast de cijfers bestaat je rapport uit een conclusie die je gemaakt hebt na het bestuderen van de cijfers. Je houdt hiermee rekening met de maandelijkse vaste inkomsten en uitgaven, maar ook met oog op de toekomst. Zijn er veranderingen op komst? Kan het goedkoper? Zijn er besparingen nodig?

Besluit

Na het maken van het finacieel rapport kan je als bedrijf of privé persoon tot een besluit komen omtrent je financiële situatie. Men kan tot besluit komen dat men erg goed bezig is, en op deze manier verder kan en rendabel zal blijven. Maar na dit financieel rapport kan ook duidelijk worden dat men drastisch iets moet veranderen om te kunnen blijven bestaan. Wat de conclusie van een finacieel rapport ook is, het is altijd goed om zelf of als bedrijf te weten hoe je er financieel gezien voorstaat, en wat je kan verwachten voor de toekomst.

 Succes!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.