Hoe schrijf ik een kinderboek?

Heel veel mensen dromen ervan om ooit eens een kinderboek te schrijven. Heb je een vlotte pen, en droom je hier ook van, misschien moet je dan toch je kans maar eens wagen. Wij zetten enkele tips voor jou op een rij om je droom te helpen verwezenlijken. Veel succes en schrijf ze!

Creativiteit

Een goed verhaal schrijven is niet makkelijk, en is niet voor iedereen weggelegd. Creativiteit is de basis voor elk goed verhaal. Je verhaal moet de lezer prikkelen, ook als het kinderen zijn. Ze moeten nieuwsgierig gemaakt worden en zin krijgen om door te lezen. Laat je fantasie de volle loop, en schrijf neer wat in je opkomt. Hoe gek ook, al hoeft het natuurlijk niet al te gek te worden.

Inspiratie

Een gebrek aan inspiratie komt ook voor bij beginnende schrijvers. Ook de meest geoefende schrijvers kampen al eens met het bekende ‘writersblock’. Net op die momenten is het goed om eens weg te komen van je bureau. Een frisse wandeling of eens flink gaan sporten, gewoon je hoofd helemaal leegmaken om vervolgens met nieuwe ideeën aan de slag te kunnen. Soms helpt het ook om helemaal opnieuw te beginnen. Het kan zijn dat je zo vastzit in je verhaal omdat het gewoon geen goed verhaal is. Dan is het goed om te herbeginnen in plaats van te blijven verbeteringen aanbrengen.

Doelgroep

Eerst en vooral is het belangrijk om een keuze te maken voor welke doelgroep je gaat schrijven. Een boek voor een driejarige bijvoorbeeld is iets heel anders dan voor een twaalfjarige. Wanneer je duidelijk weet voor welke doelgroep je kiest, kan je daar je volledig in gaan inleven. Omgaan met de doelgroep, met hen praten en je onderdompelen in hun leefwereld zal je heel erg helpen om te voelen welke richting je uit moet gaan met je schrijven.

Personages

Besteed veel aandacht aan je personages. Zorg ervoor dat je ze zodanig beschrijft dat de lezer weet hoe iemand eruit ziet, hoe iemand reageert in bepaalde situaties. Kinderen houden ook erg rekening met details. Hou de verhaallijn dus ook van begin tot einde aan, en laat het personage reageren zoals je dat gedurende het hele verhaal doet.

Schrappen

Weet dat een verhaal enkel beter wordt wanneer je begint te schrappen. Herlees je verhaal telkens opnieuw en ontleed zin voor zin. Elk woord in je verhaal moet een bijdrage leveren aan het geheel. Is dit niet zo dat kan je het maar beter schrappen. Laat je verhaal ook lezen door de doelgroep. Stel hen vragen naar de inhoud en moraal van het verhaal. Begrijpen ze dit dan is je idee geslaagd, zo niet dan is er nog werk aan de winkel.

Durf!

Ben je klaar met je verhaal, is het goedgekeurd door de doelgroep en zijn de fouten eruit gehaald? Kortom heb je een manuscript in handen? Dan is het een kwestie van durven. Durf ermee naar buiten komen. Uitgeverijen publiceren nog weinig van onbekende schrijvers Zeker de markt voor kinderboeken is erg klein geworden, maar je kan altijd proberen. Ook is er tegenwoordig de mogelijkheid om boeken in eigen beheer uit te geven. Dan worden er beperkte oplages gedrukt, en krijg je de kans om je eigen kinderboek te gaan promoten.

Tot slot

Schrijven is een lang proces en is niet iedereen gegeven. Maar als schrijven je grote passie is, je leven, dan moet je ervoor gaan en je droom najagen. Ook al loopt het soms moeilijk en word je voortdurend afgewezen. Er zijn altijd andere mogelijkheden die je kunnen helpen om dichter bij je doel te komen. Heel veel succes met je schrijfcarrière en vooral blijf schrijven, ook als de weg naar je doel hobbelig verloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.