Na jarenlange studie is het eindelijk zover, je bent afgestudeerd. Nu moet je op zoek gaan naar een baan die liefst van al zoveel mogelijk te maken heeft met je studie. Dit is een spannende en ook belangrijke zoektocht. Hoe pak je deze zoektocht nu best aan zodanig dat deze zoveel mogelijk kans op slagen heeft? In dit artikel willen we je een eind op weg helpen in dit soms moeilijke proces.
Een goede CV
Een goede CV, dat is het begin van alles. Een CV stelt als het ware jou voor op papier. Het is jouw levenslijn. Het zegt iets meer over je studies, stages, eerdere werkervaringen, andere opleidingen en vaardigheden. Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen, zoek dat eens op het internet (google) naar voorbeelden, of spreek iemand in je kennis- of familiekring die daar meer ervaring mee heeft. Je moet je CV zeker laten checken op fouten, want werkgevers haken meteen af wanneer een CV vol spellingsfouten staat. Zorg er ook voor dat op je CV je juiste contactgegevens staan. Een juist GSM-nummer en een emailadres dat je regelmatig nakijkt. Zorg er ook voor dat je emailadres naar je naam verwijst, en geen ludieke naam is.
Vacatures zoeken
Vacatures vind je overal. Een gemakkelijke bron is uiteraard het internet. Op de websites van verschillende bedrijven en organisaties vind je de vacatures. Ook via verschillende zoekmachines kan je doorverwezen worden naar websites met vacatures op. Kijk zeker goed naar de datum van de vacature, want op het internet blijven dingen vaak erg lang staan. Ook in kranten of tijdschriften kan je vacatures vinden.
Sollicitatiebrief
Op iedere vacature zal je zien staan dat je naast een CV ook een sollicitatiebrief moet sturen. Een ander woord voor een sollicitatiebrief is een motivatiebrief. In een sollicitatiebrief is het de bedoeling dat je jezelf kort voorstelt, en daarnaast uitlegt waarom je voor deze functie solliciteert. Het is de bedoeling dat je de werkgever nieuwsgierig maakt zodanig dat hij je uitnodigt voor een gesprek. Het is jezelf verkopen op papier als het ware.
Netwerken
Bij het op zoek gaan naar een eerste baan, kan het aanspreken van je netwerk een grote hulp zijn. Netwerken noemen we dat in de arbeidswereld. Ken je vrienden, familie of kennissen die in de sector werken waarvoor jij gestudeerd hebt, spreek deze dan aan. Misschien hebben zij weet van een bepaalde vacature of kunnen ze zelfs een goed woordje voor je doen.
Ervaringen opdoen
Lukt het niet meteen om een baan te vinden naargelang je studie, zorg er dan voor dat je ervaringen opdoet. Als schoolverlater is het soms moeilijk om een eerste baan te vinden, omdat men graag iemand heeft die al ervaring heeft. Blijf niet bij de pakken neerzitten, maar zorg voor deze ervaringen. Loop mee met iemand in de functie die je zoekt of ga tijdelijk werken als vrijwilliger. Dit zijn allemaal mooie ervaringen die je op je CV kan vermelden.
Bijleren
Soms is het nodig om je extra bij te scholen voor een bepaalde functie. Sta hier ook voor open, en neem hierin zelf initiatief. Werkgevers ontvangen graag werknemers die bereid zijn om alles te doen om zo productief mogelijk te werken.
Tot slot
Ook al duurt de zoektocht een tijdje, of vind je niet meteen de ideale baan. Laat je niet ontmoedigen, iedereen moet ergens beginnen, en op een dag zal er iemand zijn die jou een kans geeft. Veel succes!