Hoe start ik een eigen bedrijf

Droom je ook van je eigen bedrijf? Durf je die droom niet na te jagen? Wel, wat houd je eigenlijk tegen? Waarom probeer je het niet? In dit artikel staan we stil bij hoe je nu je eigen bedrijf start. Misschien trekt deze informatie jou wel over de streep.

Een eigen bedrijf

Je wilt je eigen bedrijf of onderneming opstarten. Eerst en vooral is het belangrijk om te beslissen wat voor soort bedrijf je wil opstarten. Kies je voor een BVBA, een NV of nog iets anders? Er komt heel wat kijken bij het opstarten van een onderneming, gelijk wat je kiest, het wordt hard werken. Laat je vooral niet afschrikken, maar laat je wel goed informeren.

Mag ik een bedrijf starten?

In principe mag iedereen een eigen bedrijf starten. De wet legt wel enkele voorwaarden voor. Dit doen ze om de stichter, maar ook eventuele werknemers of afnemers te beschermen.

Voorwaarden

Onverenigbare beroepen

Sommige beroepen zijn onverenigbaar met het beroep van handelaar. Dit wil dus eigenlijk zeggen dat je met dat beroep niet het beroep van handelaar mag uitvoeren, en dus ook geen eigen bedrijf mag opstarten. Dit is door de wet zo bepaald. De beroepen die niet verenigbaar zijn met dat van handelaar zijn: advocaten, notarissen, rechters en gerechtsdeurwaarders.

Handelingsbekwaam

Volgens de wet zijn bepaalde personen niet bekwaam om juridische handelingen te stellen en mogen dus ook geen eigen bedrijf of onderneming starten. Minderjarigen zijn een eerste voorbeeld van handelingsonbekwaam. Ook personen die door de wet handelingsonbekwaam zijn verklaard, mogen geen eigen bedrijf starten.

Een eerder faillissement

Ook een handelaar die failliet is gegaan, kan in principe een nieuwe handelszaak opstarten. Toch kan de rechtbank van koophandel iemand verbieden om dit te doen. De rechtbank doet dit wanneer aangetoond wordt dat de persoon een grove fout heeft gemaakt die bijgedragen heeft tot het faillissement. De rechtbank kan dit doen voor een periode van 3 tot maximum 10 jaar. Dit verbod kan opgeheven worden na eerherstel wanneer iemand dit opnieuw aanvecht.

Buitenlanders

Iedereen binnen de Europese Unie kan een bedrijf opstarten. Mensen van vreemde origine kunnen dit ook, maar enkel wanneer ze beschikken over een geldige verblijfsvergunning. Daarnaast moeten ze ook in bezit zijn van een beroepenkaart of vrijgesteld zijn van de verplichting een beroepenkaart te moeten hebben.

Hoe starten?

Wanneer je voldoet aan alle wettelijke voorwaarden kan je een bedrijf opstarten. Voor allereerst je begint, moet je een aantal keuzes gaan maken. De eerste is wat voor soort bedrijf je zal worden.

Welke ondernemingsvorm

Dit is de belangrijkste keuze in het hele proces. Je moet namelijk de rechtsvorm van je onderneming kiezen. De basisvormen zijn de vennootschap en de eenmanszaak of ook wel de handelszaak genoemd. De keuze kan best moeilijk zijn, want beide vormen hebben zijn voor- en nadelen.

Vennootschap

In een vennootschap is er een scheiding tussen het vermogen van de ondernemer en dat van de onderneming. De stichter kan dus niet persoonlijke schade lijden wanneer het bedrijf in de problemen raakt. Andere voordelen zijn dat het kapitaal door verschillende mensen kan worden samengebracht, en dat er een vlotte regeling is via erfopvolging. Nadelig is dat de winst moet verdeeld worden onder de verschillende vennoten aangezien verschillende personen kapitaal investeren. Er is ook een groot startkapitaal nodig met een vereist minimum bedrag. Ook zijn er veel wettelijke boekhoudkundige verplichtingen. Een goede boekhouder aannemen is dus zeker geen overbodige luxe.

Eenmanszaak

In een eenmanszaak is het vrij eenvoudig. Er is één persoon die voor al het kapitaal zorgt, en ook alle winst gaat naar die persoon. Bovendien draagt deze persoon alle verantwoordelijk, ook als het misloopt. Ook is er een onbeperkte aansprakelijkheid wat dus wil zeggen dat de persoon met al zijn bezittingen risico kan lopen.

Concept

Nu je weet voor welke rechtsvorm je kiest, is de volgende stap het uitwerken van het concept van je bedrijf. Hier hoort alles bij. Wat ga je produceren, heb je een marketingplan, wie ga je hiervoor aanwerven, hoe pak je alles praktisch aan,… . Dat zijn allemaal vragen die je beantwoord moet zien te krijgen bij het uitwerken van je concept. Laat je bijstaan door ervaren medewerkers wanneer je bedrijfje groeit. Onthoud dat je soms moet investeren om er een grotere winst op termijn uit te kunnen halen.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.