Hoe start ik een franchise onderneming?

Een onderneming met franchise opstarten wordt steeds populairder. Hierdoor kan je als zelfstandige onderneming vandaag de dag een onderneming opstarten zonder heel grote risico’s te nemen op financieel vlak.

Wat is franchise?

Franchise is de verzamelnaam voor wat men noemt ‘het gedeelte van de kosten dat je zelf moet betalen’. In het kader van het opstarten van een franchise onderneming wil dit dus zeggen dat je zelf een deeltje investeert in een bekende en goed draaiende onderneming, zodanig dat je zelf weinig moet investeren en gebruik kan maken van de kennis van een bestaande onderneming. Franchise wordt ook gebruikt wanneer iemand tegen betaling de naam van een bedrijf/product mag exploiteren. De voordelen om in zee te gaan met een onderneming op basis van franchise is dus voor beide partijen een goede zaak.

De franchisenemer

De franchisenemer kan een beroep doen op de kennis van de onderneming. Alsook kunnen zij gebruik maken van de merknaam en de goede raad die gegeven wordt door de franchisegever. Deze heeft namelijk het hele concept voor de onderneming bedacht en uitgewerkt. Bovendien kan de franchisenemer ook genieten van de schaalvoordelen van de onderneming. Het is een onderneming die al eens uitgeprobeerd is, dus men weet perfect hoeveel die waard is. Mensen weten al wat ze van een onderneming mogen verwachten, dus klanten ronselen is niet meer zo moeilijk. De franchisenemer hoeft ook bepaalde inspanningen zelf niet te leveren zoals marketing, bevoorrading of de financiƫle kant. Allemaal voordelen voor de franchisenemer.

De franchisegever

Naast alle voordelen voor de franchisenemer zoals hierboven vermeldt zijn er uiteraard ook voordelen voor de franchisegever. De franchisegever bouwt zijn netwerk uit door heel weinig te hoeven investeren. Voor de franchisegever is het namelijk van groot belang dat zijn net werk groeit, en blijft groeien. Daarom zal de onderneming wel blijven investeren in training, reclame, administratie en aankopen. Hierdoor kan de onderneming klanten blijven aanwerven, netwerk uitbreiden en winsten blijven boeken. De franchisegever is diegene die bepaalt hoe de franchisenemer het bedrijf gaat leiden. Voor de steun die franchisegever biedt, moet deze wel een deel van zijn zelfstandigheid opofferen. Het grote succes van de franchise schuilt in de eenvormigheid en bekendheid van het merk van een onderneming.

Kostprijs

De kostprijs van een franchise varieert gezien de onderneming. Meestal wordt gewerkt met een instapvergoeding, en soms moet er een percentage op de omzet of goederenfactuur betaald worden. Ook betaald de franchisenemer een bijdrage voor reclame en ondersteuning.

Tot slot

Een eigen onderneming opstarten via een franchise is geen slecht idee. Het is positief voor beide partijen. Diegene die de franchise opstart kan op deze wijze geniet van de kennis en naambekendheid van het bestaande product/bedrijf. Voor de onderneming die gebruik laat maken van de franchise, kan genieten van het uitbreiden van het netwerk en bekendheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.