Hoe start ik een opleiding op middelbare leeftijd?

Vele mensen willen graag op middelbare leeftijd opnieuw gaan studeren of een diploma behalen. Dit is niet altijd zo vanzelfsprekend, want als volwassene heb je nu eenmaal meer verantwoordelijkheden dan als piepjonge student. Onmogelijk is het zeker niet, met een goede voorbereiding, planning en doorzettingsvermogen lukt het je zeker.

Welke studie?

Heb je al een zicht op wat voor soort studie je wil gaan doen? Heb je nog geen idee, speur dan even het internet af en je vindt vast wel wat je interesseert. Denk er ook eens over of je een langdurige opleiding bijvoorbeeld een bacheloropleiding van 3 jaar, of een universiteitsopleiding van 5 jaar wil volgen, of eerder een kortdurige opleiding van een jaar. Denk na over dagonderwijs of avondonderwijs, of kies je eerder voor een combinatie van werk en studeren. Afhankelijk van je werk, je gezin en je interesses, kan je een goede keuze gaan maken.

Werk

Een belangrijk gegeven is dat je eerst en vooral moet weten hoe je het gaat regelen met je werk. Kan je bijvoorbeeld loopbaanonderbreking nemen of tijdskrediet? Dan mag je de studie volgen, en krijg je maandelijks nog een klein bedrag als loon uitgekeerd. Soms kan het zijn dat je baas je geen mogelijkheid geeft om de studie met het werk te combineren. Dan kan het zijn dat je je conclusies moet trekken en dan zelf ontslag geven. Natuurlijk hangt ook alles af van hoe je er financieel genoeg voor staat. Met studerende kinderen thuis is het wellicht nog moeilijk.

Terug op de schoolbanken

Het kan in het begin zeker een hele aanpassing zijn om terug naar school te gaan. Vaak kom je terecht bij mensen die heel wat jonger dan jou zijn, maar daarom wil niet zeggen dat je er niet thuishoort. Het kan wennen zijn om terug lessen te gaan volgen, het vergt concentratie. Ook opnieuw huistaken en lesinhouden instuderen horen er weer bij. Blijf volhouden net als het moeilijk wordt, je zal nadien nog eens zo tevreden en trots op jezelf zijn.

Combinatie studie en gezin

Niet voor iedereen is zo’n combinatie studie en gezin even haalbaar. Belangrijk is dat je als partners goede afspraken met elkaar maakt, zeker als je nog jonge kinderen hebt. Misschien kan het handig zijn om tijdelijk een grootouder, babysit of nanny in te schakelen als je echt nog jonge kinderen hebt. Ook huishoudelijke hulp kan je vooruit helpen, als ook je partner een drukke baan heeft. Want naast de dagen dat je naar school moet gaan, moet je ook rekening houden met opdrachten, groepswerken, papers, … en vergeet het nodige blokwerk ook niet.

Tot slot

Studeren op latere leeftijd is misschien wel een uitdaging, maar op het einde van de rit heb je er toch maar een mooi diploma bij, en kan je misschien eindelijk met dat diploma op je droombaan beginnen werken. En je dromen nastreven, dat is toch wel het allermooiste wat er bestaat!! Heel veel succes met je nieuwe toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.