Hoe start ik een webwinkel

In Nederland is een explosieve groei gaande van het aantal webwinkels. In 2010 zijn reeds meer dan 20.000 online webwinkels gestart. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je je eigen webwinkel kunt beginnen.

Wat heb je nodig om een webwinkel te beginnen?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Ten eerste zijn een aantal persoonlijke factoren van belang. Een ondernemende aard is belangrijk. Het opzetten van een webwinkel vraagt tijd en geduld. Niet iedereen is in staat dit op langere termijn vol te houden. Hierbij zijn een goede motivatie en een positieve instelling van belang.

Daarnaast moet je een keuze maken over welke diensten je wilt aanbieden via je webwinkel. Niet alle diensten op internet verkopen goed en sommige diensten zijn reeds verzadigd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn kunst, antiek en het aanbieden van juwelen.

Bovendien moet je duidelijk hebben of je je bedrijf wilt specialiseren of verbreden. Wanneer je een nieuwe webwinkel groots wil opzetten kun je het permitteren om een breder assortiment te hebben. Wil je liever kleinschalig beginnen dan doe je er verstandig aan om je te specialiseren.

Daarnaast is het aan te bevelen om vroegtijdig naar de Kamer van Koophandel te gaan om je bedrijf te laten registreren. Voor het hebben van een kleine webwinkel met beperkte inkomsten is registratie niet altijd verplicht, raadpleeg hiervoor een deskundige bij de Kamer van Koophandel.

Wanneer er duidelijkheid bestaat over je motivatie, je product en de schaalgrote van je webwinkel kun je je richten op het daadwerkelijk opzetten van een website.

Het opzetten van een webwinkel

Bij het opzetten van je eigen webwinkel is in principe een domeinnaam, webhosting en webdesign software nodig. Wanneer je verstand hebt van bijvoorbeeld HTML en PHP kun je overwegen om je eigen website op te bouwen, hoewel hier vaak veel tijd in gaat zitten. Wanneer je een grootschalige website opzet is het aan te bevelen een professioneel bedrijf in te huren die de website opbouwt.

Voor de beginnende ondernemer is het vaak verstandig te kiezen voor een ‘kant-en-klare’ website. Een aantal bedrijven biedt zogenaamde ‘lege websites’ aan. Deze websites kunt u zonder kennis van programmeren makkelijk met aan te bieden producten vullen. Vaak is het mogelijk dat dit bedrijf ook uw persoonlijke domeinnam registreerd. Een aantal voorbeelden wordt hieronder genoemd

  • 1. MijnWebwinkel

MijnWebwinkel biedt de mogelijkheid om een gratis versie van uw website uit te testen. Hierbij is het mogelijk om over te stappen op de professionele versie van MijnWebwinkel. Deze professionele versie biedt meer functies en start vanaf 19 euro per maand (prijspeil april 2010). Domeinnaam, e-mailbox en hosting van de webshop wordt door MijnWebwinkel geregeld. Het systeem van MijnWebwinkel is zo ontworpen dat de layout van uw webwinkel simpel veranderd kan worden.

  • 2. BiedMeer

BiedMeer webwinkel geeft u de mogelijkheid om op een simpele manier uw eigen webwinkel in te richten. Hosting, domeinnaam, e-mailadressen en koppelingen met betaalsystemen worden voor u geregeld. U kunt bij BiedMeer beginnen met een gratis webwinkel met een beperkt aantal functies. Hierbij kan overgestapt worden naar een maandcontract waarbij meer mogelijkheden worden geboden.

  • 3. MijnWinkel

MijnWinkel onderscheid zich door een duidelijk BackOffice pakket. Hierdoor kunnen voorraad en beheer makkelijk geregeld worden. Hierbij is een groot aantal keuzemogelijkheden beschikbaar met betrekking tot het managen van de website. MijnWinkel biedt de mogelijkheid om de webwinkel te koppelen aan Excel.

  • Promotie van producten

Nadat de webwinkel is opgezet is het belangrijk om je producten te promoten. Naast reguliere promotiemethodes zoals krant en radio is er de mogelijkheid om via Google te adverteren. Dit kan op twee manieren. Een manier gaat via het zogenoemde Google AdWords. Hierbij wordt een advertentie van uw webwinkel op relevante webpagina’s geplaatst. Een voorbeeld hiervan is te zien onderaan dit artikel. Afhankelijk van het aantal bezoekers dat via deze advertenties je webshop bezoekt betaal je aan Google een bepaald bedrag.

Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je hoog in de zoekresultaten van zoekmachines komt. Dit kan gedaan worden door slimme ‘zoekwoorden’ op je website te plaatsen. Hiervoor kunt u ook professionele bedrijven benaderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.