Hoe start je met het schrijven van een boek?

Veel mensen dromen er weleens van om een boek uit te geven, voor sommige mensen kan deze droom uitkomen. Hoe schrijf je een verhaal neer, hoe verzin je de personages en laat je alles tot één geheel komen? Wel, wij zetten even enkele tips voor jou op een rijtje. Wie weet ligt jouw binnenkort wel op onze boekenplank.

Denkwerk

Veel fouten die mensen die een verhalen willen schrijven, is achter hun computer gaan zitten met een leeg document voor zich. Ze verwachten dan dat het verhaal vanzelf uit hun vingers komt, dit is niet het geval. Schrijven is een proces, het vraagt heel wat inspanning. Eerst en vooral moet je een verhaal in je hoofd hebben, in grote lijnen. Weten wat voor soort verhaal je gaat schrijven is een eerste stap. Ga je voor een roman, een autobiografie, een thriller of misschien zelfs een kinderboek. Daarna kan je inspiratie opdoen door veel te lezen en op het net te zoeken naar genres die jou aanspreken.

Verhaallijn

Wanneer je een idee hebt over de stijl van je verhaal, kan je beginnen denken aan een verhaallijn en daaruit volgen dan je hoofdpersonages. Hoe meer tijd erover gaat, hoe meer je verhaal in je hoofd vorm zal krijgen. Wanneer je de personages visueel kan voorstellen, dan wordt het tijd om ze te gaan neerschrijven. Het is belangrijk van een goed beeld te hebben van je hoofdpersonages en de tijd en plaats waar je verhaal plaatsvindt. Wanneer je schrijft over Parijs bijvoorbeeld, dan kan je best eens een trip naar daar plannen.

Geloofwaardigheid

Probeer ten alle tijden de geloofwaardigheid van je verhaal te behouden. Hou je altijd voor dat elke zin die je schrijft een bijdrage moet hebben voor de rest van je verhaal. Lezers willen meegezogen worden door ieder woord. Wanneer lezers je niet geloven, dan komt je verhaal ook tot zijn recht, en haken lezers af. Laat je verhaal ook eens lezen aan familie of vrienden, en vraag hun om een kritische noot op je werk. Wees niet teleurgesteld als men aangeeft dat ze bepaalde dingen niet zo goed vinden, hieruit leer je het meeste. Beter dat je het van je familie hoort, dan van een uitgever, of een lezer later.

Schrijven is schrappen

Wanneer je een verhaal leest, moet elke zin in elkaar overvloeien. Het moet natuurlijk aanvoelen. Bij schrijven hoort schrappen. Door te schrappen, zaken te gaan herschrijven, wordt je verhaal beter. Ook luidop lezen kan je helpen om aan te voelen welke woorden of zinsbouw vreemd overkomen. Wees dus niet bang om een volledig hoofdstuk te deleten en te herschrijven. Net dat herschrijven zorgt voor betere kwaliteit.

Tot slot

Een boek schrijven, of nog beter uitgeven, is niet voor iedereen gegeven. Al dromen heel veel mensen er wel van. Er zijn ook veel mensen die schrijven uit pure passie. En dat is het allerbelangrijkste. Je moet schrijven omdat je ervan houdt, omdat je voelt dat je het moet doen. Of het verhaal dan al dan niet wordt uitgegeven is niet zo belangrijk, al geeft het als schrijver natuurlijk heel wat erkenning, en kan het deuren openen om te groeien als schrijver.

De ultieme ingrediënten om een goed verhaal te schrijven zijn: een goede verhaallijn, leuke hoofdpersonages en een vloeiende schrijvershand. En natuurlijk heel veel passie! Laat je nooit ontmoedigen, wie schrijft, die blijft!

Heel veel schrijfplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.