Nagelbijten is geen verslaving, maar eerder een gewoonte die mensen zichzelf doorheen de jaren eigen hebben gemaakt. Ze zijn er zich vaak niet van bewust wanneer ze dit doen, maar schamen zich er ergens wel voor. De meeste mensen beginnen te nagelbijten wanneer ze erg gestresseerd zijn of als ze zenuwachtig zijn.
Stress of verveling
Sommige mensen hebben de neiging om wanneer ze zenuwachtig, angstig zijn of stressvolle periodes meemaken in hun leven te gaan nagelbijten. Vaak wordt het daarna een gewoonte. Voor sommige mensen is het ook een bezigheid die ze doen wanneer ze zich vervelen. Bij het wachten op de bus bijvoorbeeld of in de wachtzaal van de dokter. De één bijt meer op de nagels dan de ander. Soms alleen bij spanning of verveling, of soms echt gewoon altijd, uit gewoonte zeg maar. Bij de éne wordt de nagel erg kort afgebeten, terwijl sommigen echt tot bloedens toe dit doen.
Schaamte
Wanneer je aan mensen die nagelbijten vraagt of ze zich schamen, antwoorden ze volmondig ‘ja’. Toch blijkt het voor velen erg moeilijk om ermee te stoppen, net zozeer omdat het een gewoonte is geworden. Mensen die nagelbijten verstoppen hun handen en vingers, want iedereen wil natuurlijk mooie en gezonde nagels.
Schade
Het lijkt misschien een banaal probleem, maar nagelbijten kan wel enkele gevolgen hebben voor je nagels. Nagels kunnen gaan scheuren en afbrokkelen. Nagelriemen kunnen doorscheuren, gaan infecteren en irriteren. Rode nagelriemen waar pus uitkomt die ook erg pijnlijk zijn, wijzen op een infectie. Een mooi gezicht is het bovendien ook niet, maar gelukkig kan je wel mee stoppen.
Hoe stoppen?
Nagelbijten is een gewoonte, die vaak bij stress erger wordt. Net omdat het een gewoonte is kan je deze afleren door een nieuwe gewoonte aan te leren, niet nagelbijten dus. Het is wel belangrijk dat je er echt mee wil stoppen.
- Zorg ervoor dat je altijd een klein schaartje of vijltje bij de hand hebt. Hiermee kan je dan een los stukje nagel of velletje afknippen wanneer dit je zou storen. Zo vermijd je om met de tanden aan de slag te gaan.
- Probeer het automatisme van op de nagels te bijten af te leren. Als je consequent volhoudt, zal het nagelbijten beheersbaar worden.
- Hou de nagels aan de randen glad, zonder haakjes, velletjes of randjes, zodat je zeker de neiging tot nagelbijten of peuteren niet voelt.
- Een doorschijnende nagellak of nagelverharder met een lakeffect, geven de nagels meer stevigheid waardoor ze minder snel afbreken of gaan scheuren.
- Er zijn antibijtmiddeltjes die een vieze smaak afgeven wanneer je op de nagels bijt.
- Plaknagels bedekken de gewone nagel, zodat je in gedachten niet aan de nagel kunt gaan zitten. Gebruik geen superlijm want deze zorgt ervoor dat je nagels verdunnen.
- Handschoenen dragen, of pleisters om de nagels plakken kan een tijdelijke oplossing zijn tot de drang tot nagelbijten helemaal verdwenen is.
- Verzorg je nagels met een crème voor de bescherming van je nagels en nagelriemen.
- Laat je nagels niet te lang worden. De nagels van mensen die nagelbijten zijn in het begin nog erg dun en broos. Lange nagels breker makkelijker af dus kort knippen en ze goed verzorgen is de boodschap.