Hoe val ik 5kg in een week af met een dieet?

Om heel eerlijk te zijn, 5 kilogram afvallen in één week is vrijwel onmogelijk. Wel kan je om je levensstijl voorgoed aan te pakken trachten een goede start te nemen, door meteen goed je best te doen.

Ongezonde levensstijl

Wanneer je een tijdje erg ongezond hebt geleefd, en bovendien ook erg bent aangekomen, dan zal je in het begin snel en veel gewicht verliezen. De laatste kilo’s die je bent aangekomen, verlies je namelijk het eerst weer. In de praktijk wil dit dus zeggen dat je vanaf het moment dat je jezelf een gezond eet- en beweegpatroon aanmeet, je ook snel resultaten zal zien. Na een snelle start gaat het vaak heel wat minder, maar blijf volhouden, want zoals het spreekwoord zegt ‘de aanhouder wint, altijd!’.

Gewicht

Het is belangrijk om na te gaan tot welke gewichtscategorie je behoort. Mensen met extreem overgewicht vallen nu éénmaal sneller af dan iemand met een gewoon gezond gewicht. De persoon met overgewicht moet nu ook meer afvallen, dus als hij of zij enkele kleine aanpassingen doorvoert, zal hij daar al een ontzettende winst uithalen. Staar je ook niet blind op de kilo’s op de weegschaal. Belangrijker is hoe fit je je voelt, en hoe gezonder en sterker je lichaam wordt bij elke kilogram die je verliest. Dat zegt meer over het getal op de weegschaal. Bovendien zal je lichaam ook strakker ogen, dan doen die kilo’s er allemaal al niet meer toe.

Hoe aanpakken?

Om gewichtsverlies te krijgen en ook te behouden in de toekomst is het belangrijk om zowel mentaal als fysiek een knop om te zetten en grenzen te gaan verleggen. Een gezond leef- en beweegpatroon vinden, dat je ten alle tijden kan blijven handhaven, ook in zeer drukke periodes in je leven, maak er een nieuwe levensstijl van.

Gezonde voeding

Een eerste stap om een gezond gewicht te gaan bereiken, is overschakelen op gezonde voeding. Wat is gezonde voeding nu eigenlijk? Kies voor volkoren, licht verteerbare producten. Deze bevatten veel vezels en geven je een verzadigd gevoel. Kies ook voor magere zuivelproducten zoals yoghurt, melk, kaas,… . Vermijd alles met suiker en een hoog gehalte aan vetten zoals koekjes, pure boter, chocolade, chips, vet vlees zoals gehakt,… . Kies voor producten met veel vitamines. Lijnen betekent niet dat je voortaan vieze maaltijden moet eten. Lekker én gezond, dat is de juiste combinatie.

Bewegen

Naast het aanpassen van je voedingspatronen, hoort er ook beweging bij. Bewegen zorgt ervoor dat je spieren opbouwt en spieren zorgen ervoor dat je meer verbrandt. Spieren wegen meer dan vet, maar je lichaam zal er wel veel beter uitzien. Je hoeft geen uren door te brengen in de sportschool als je daar echt tegenop ziet. Zoek een sport die je leuk vindt en tracht dagelijks een beweegmoment van minimum 30 minuten in te bouwen. Geraak je beter in conditie kan je gerust aan tijd en intensiteit opbouwen.

Tips

Om een gezond gewicht te verkrijgen zijn er een aantal tips die we je kunnen meegeven. Belangrijk is van alles zo goed mogelijk toe te passen, en je motivatie hoog te houden.

  • Schrap kcalrijke dranken van je menu en vervang ze door water of kruidenthee.
  • Lees voedingsetiketten, zo weet je exact wat er in een bepaald product zit.
  • Schrijf voor jezelf enkele realistische doelen op.
  • Kook zoveel mogelijk in de oven of stoomkoker.
  • Schrap suiker van je menu.
  • Kies voor gezonde tussendoortjes als fruit, groenten, crackers, rijstwafels, noten, pitten en zaden.
  • Vermijd stress en bouw ontspanningsmomenten in.
  • Slaap voldoende.
  • Hou een eetdagboek bij.
  • Detoxen: kan helpen om de eerste kilo’s te verliezen, maar luister naar je lichaam, en laat je indien nodig begeleiden.

Tot slot

De allerbelangrijkste tip is, luister naar je lichaam. Staar je niet blind op de weegschaal. Gaat er niet zoveel af als je gehoopt had, jammer, maar meer dan je best kan je niet doen. Bovendien is het beter om traag gewicht te verliezen (en dit ook te behouden), dan een crashdieet te volgen en dat je zo een jojo-effect krijgt.

 

Veel succes en ‘keep smiling!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.