Hoe veilig is mijn pensioen?

Vandaag de dag is niks nog zeker, en veel mensen beginnen zich zorgen te maken over hun pensioen. Is je zuur bijeen gespaarde geld wel veilig? Of spaar je het beter voor jezelf op?

Pensioensparen?

Je kan op verschillende manieren aan pensioensparen doen. Een eerste optie die iedereen automatisch krijgt wanneer hij werkt, is via je werk. Je bouwt een pensioen op naargelang je aantal dienstjaren. Hoe langer je werkt, hoe hoger je pensioen later zal liggen. Ook werken bij de overheid bijvoorbeeld, levert een hoger pensioen op.

Bij de bank

Naast dat pensioen dat je van je werkgever zal ontvangen, kan je zelf ook aan pensioensparen doen. De meeste mensen beginnen hiermee wanneer ze beginnen te werken. Ga eens langs bij je bank en laat je informeren over de verschillende spaarformules die ze aanbieden omtrent het pensioensparen. Kies voor een veilige wijze, die bepaalde interesten oplevert. Hou rekening met het gegeven dat het eindbedrag wel eens sterk kan verschillen (in negatieve zin) van hetgene wat men jou beloofd heeft.

Bij de bank is het zo dat ze jouw geld gaan investeren in beleggingen in bepaalde fondsen. Het risico is ook wel dat jouw geld in waarde dagelijks kan veranderen. Je weet dus nooit precies hoeveel je op het einde van de rit zal overhouden. Bespreek deze risico’s op voorhand goed met de bank. Op het moment dat je 65 jaar betaald de bank je pensioen uit, afhankelijk van de koers op dat moment zal jou bedrag dus dalen of stijgen.

Pensioensverzekering

Bij een pensioensverzekering weet je precies welk bedrag je zal ontvangen wanneer je met pensioen gaat. Dergelijke verzekering bevat geen risico’s zoals pensioensparen via de bank. Je zal altijd het bedrag ontvangen zoals dat bij aanvang is vastgesteld. Wil je zekerheid voor je pensioen, en hou je niet van de schommelingen in de financiĆ«le wereld, dan kies je beter voor een pensioensverzekering. De verzekeraar staat er garant voor dat jij het geld krijgt waar je volgens de verzekering recht op hebt.

Combinatie

Je kan ook kiezen voor een combinatie tussen de twee bovenstaande spaarformules. Hoe gaat dit nu juist in zijn werk? Wel, het ene jaar doe je pensioensparen via de bank, het volgende jaar via een pensioensverzekering. En zo wissel je steeds. Let er wel op dat je niet met het gespaarde bedrag kan veranderen, enkel met de toekomstigeĀ premies.

Toekomst

Er zijn mensen die van risico’s houden, maar onthoud goed, dit gaat over jouw leven later. Daar wil je toch niet te veel risico’s nemen. De beurs kan heel goed doen voor iemands inkomen, maar ook heel slechts. Al die jaren dat je hard gewerkt hebt mogen niet verloren gaan doordat je teveel risico’s hebt genomen. Gebruik je gezond verstand en speel op safe.

Tot slot

Er zijn talloze manieren om je pensioen te vergaren. Welke optie jij kiest, daar ben je vrij in. Vooral je een keuze maakt, laat je voldoende informeren en kies welke optie jou aantrekt. Een beetje zekerheid op je oude dag, meer heeft een mens niet nodig, toch?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.