Wanneer je geld wil lenen van een bank of een andere financiële instelling wordt altijd gekeken naar je kredietwaardigheid. Dit heeft te maken met in welke mate je kapitaalkrachtig genoeg bent om de lening om termijn te kunnen terugbetalen. In dit artikel staan we even stil bij het begrip ‘kredietwaardigheid’ en geven we je een aantal tips om je kredietwaardigheid te verbeteren.
Begrip kredietwaardigheid
Kredietwaardigheid is een moeilijke financiële term die eigenlijk gewoon wil zeggen of je het krediet/de lening kunt terugbetalen aan de bank of financiële instelling waar je de lening aangaat. Men kijkt naar het gegeven of er een vast maandelijks inkomen is, en of je eventueel een negatieve BKR-score hebt. Wanneer je een negatieve BKR-score hebt, is je kredietwaardig meteen al een heel stuk lager. Geld lenen is vandaag de dag steeds moeilijker. Door de financiële crisis willen banken zekerheid, en gaan ze vervolgens enkel geld lenen aan mensen waarvan ze zeker zijn dat ze de lening kunnen terugbetalen.
Credit rating
In de internationale bankwereld zal men eerder de term ‘credit rating’ of ‘credit score’ gebruiken. Bij credit rating kijkt men ook nog naar andere belangen zoals of je in het verleden altijd je maandelijkse aflossingen voor een lening/krediet hebt uitgevoerd. Ook bekijkt men of je nog andere leningen of schulden hebt lopen.
Voordelen goede kredietwaardigheid
Een goede kredietwaardigheid is geen overbodige luxe. Als je een goede kredietwaardigheid hebt kan je makkelijk een lening krijgen bij de bank. De aankoop van een nieuwe woning of auto zal vervolgens ook makkelijker rond te krijgen zijn.
Hoe voorbereiden?
Belangrijk is een goede voorbereiding alvorens je naar de bank gaat. De bank moet de indruk krijgen dat u goed weet waar u mee bezig bent. Bepaal vooraf uw maximale maandelijkse aflossing rekening houdende met extra kosten. Zorg voor een duurzame aanbesteding dit wil zeggen dat u sneller een lening zal krijgen om in een woning te investeren, dan geld voor bijvoorbeeld een wereldreis te maken. Maak een maandelijks overzicht van alle inkomsten en uitgaven van uw huishouden. Laat zien aan de bank dat u maandelijks een vast bedrag opzij kan zetten. Bij deze zekerheid gaan banken sneller overwegen uw een lening te geven.
Gebruik uw spaargeld
Wanneer je spaargeld hebt, kan je dit beter gebruiken om te investeren. Hoe meer spaargeld je hebt, hoe minder je moet lenen, en hoe minder je ook moet terugbetalen. Ook ligt de rentevoet laag. Bij grote financieringen is de bank geneigd om 20 tot 30
% van het bedrag te vragen om zelf in te zetten.
Tot slot
Wanneer je een lening wil gaan afsluiten, denk goed na, en vooral over de maandelijkse aflossingen. Zorg voor een bedrag waardoor je later niet in de problemen komt. Tracht je kredietwaardigheid zo hoog mogelijk te houden, door een vast inkomen en een startbedrag aan de bank aan te bieden.
Heel veel succes ermee!!