Hoe verbeter ik mijn leiderschaps kwaliteiten

Niet iedereen is een geboren leider, maar heel veel mensen hebben wel behoefte aan iemand die de leiding neemt. Het geeft vertrouwen, inspiratie, motivatie en een veilig gevoel. Leiders halen het beste uit onszelf naar boven en dat is iets waar wij als mens van nature uit naar verlangen. Hoe word je nu een succesvol leider? Hoe verbeter je jouw kwaliteiten? Dat zijn de vragen waar we in dit artikel mee aan de slag gaan.

Iedereen een leider?

In principe kan iedereen onder de juiste omstandigheden een leider worden. Het milieu waarin je vertoeft, je persoonlijkheid, je werksituatie bepaald of je een leider kan worden. Maar niet iedereen wil een leider zijn. Sommige mensen houden niet van druk of verantwoordelijkheid, en blijven liever op de achtergrond. Dat is ook prima, er hoeven geen 100 leiders in één bedrijf te zijn natuurlijk.

Leider of manager

Het begrip leider of manager worden vaak door elkaar gebruikt, toch zijn er een aantal verschillen. leidinggeven is een interpersoonlijk gebeuren, het vindt plaats tussen personen, werknemers dus. Managen gaat over zaken in een bedrijf gaan plannen, exploreren, ideeën uitwerken, mensen opvolgen,… .

Kenmerken

Een goede leider maakt een groot verschil in een bedrijf. Leiders zijn toegewijd, emotioneel stabiel, vriendelijk, extravert, energiek. Ze stralen vertrouwen en openheid uit. Daarnaast zijn ze enorm plichtsbewust, creatief en intelligent.

Hoe word je een leider?

Er is geen toverformule of handboek die je zal vertellen hoe je de perfecte leider wordt. Sommige leiders hebben een rolmodel voor ogen, en proberen dit na te streven. Anderen spelen in om de wensen van het bedrijf of volgen allerlei cursussen. Een belangrijke eigenschap van een leider is een dosis gezond verstand. Ook toewijding, doorzettingsvermogen en motivatie zijn belangrijk. Het is ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat iedereen goed weet wat van hem verwacht wordt, en dat is des te meer nodig als de organisatie faalt. Net op die moeilijke momenten moet een leider zich gaan onderscheiden van het personeel. Hij moet de touwtjes in handen nemen, delegeren en zorgen dat er een zo goed mogelijke uitkomst is voor het bedrijf.

Tot slot

Geloof in jezelf, en toon dat je een leider bent. Zorg ook steeds voor een goede communicatie en band met het personeel, maar let er wel op dat je wanneer je een functie bent toch de leider bent. Het gevaar bestaat dat door vriendschappen onderling het gezag van ‘de leider’ een beetje verdwijnt. Inzet, motivatie en betrouwbaarheid moeten jouw kenmerken zijn als leider van het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.