Hoe verlaag ik mijn cholesterol?

Cholesterol is niet zo slecht voor je lichaam als dat iedereen wel denkt. Integendeel, cholesterol is zelfs erg nuttig voor bepaalde processen in ons lichaam. In dit artikel staan we even stil bij wat cholesterol precies is, en geven we enkele gevaren weer bij een te hoog cholesterolgehalte. Daarnaast geven we enkele praktische tips om je cholesterol actief te gaan verlagen.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een kleurloze, reukloze en niet in wateroplosbare, vettige stof. Deze stof dient als grondstof voor de productie van bepaalde hormonen en galzuren, en speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij de opbouw van de wanden van onze cellen. Het transport van cholesterol vindt plaats via de bloedbanen.

Er zijn twee soorten cholesterol te onderscheiden namelijk HDL en LDL cholesterol. HDL wordt ook wel de gunstige cholesterol genoemd. HDL is in staat om de slechte LDL cholesterol van de vaatwanden te verwijderen en terug te transporteren naar de lever.

Gevolgen hoog cholesterolgehalte

Cholesterol is gezond, maar een teveel aan cholesterol niet. Door een ongezonde levensstijl zorgen ervoor dat de cholesterol in de bloedbanen blijven circuleren en zich hechten aan de vaatwanden. Deze vettige cholesterol laat littekens na op deze vaatwanden. Hierdoor neemt de kans toe dat er een bloedpropje de doorgang volledig afsluit. Wanneer dit gebeurt kan dit leiden tot een hartaanval of een beroerte.

Tips

  • Eet veel vezels. Deze vind je terug in fruit, groenten en volkorenproducten zoals volkoren brood, rijst en pasta. Ook peulvruchten en granen zijn gezond. De aanbevolen hoeveelheid is 2 stuks fruit per dag, en 300 gram verse groenten per dag.
  • Fruit dat pectine bevat zoals citrusvruchten, appels en grapefruits.
  • Eet ontbijtgranen met een hoog vezelgehalte.
  • Gebruik enkel onverzadigd vet tijdens het koken zoals olijfolie of zonnebloemolie.
  • Eet minstens twee maal per week vis, bij voorkeur vette vis zoals zalm of makreel. De omega 3-vetzuren in deze vette vissoorten verlagen het cholesterolgehalte in het bloed.
  • Eet minimaal 25 gram soja per dag. Voorbeelden zijn tofu, sojamelk.
  • Vermijd verzadigd vet zoals gefrituurde voeding, koekjes en chips.
  • Eet minder vet wanneer dit kan. Hiervoor moet je de voedingsetiketten gaan bestuderen. Kies bijvoorbeeld voor magere melk, magere room, 20+ kaas,… .
  • Eet niet te vaak rood vlees.
  • Let op met light producten. Het is niet omdat het etiket light vermeldt, dat dit wel degelijk zo is.

Naast alle voedingsadviezen is het ook belangrijk om fysiek in vorm te blijven. Je hoeft daarom niet dagelijks naar de fitness te gaan, maar 3 maal per week een uurtje sporten zal bijdragen tot een betere gezondheid.

Veel succes met je nieuwe levensstijl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.