Hoe verlies ik op een verstandige manier gewicht?

Help! De feestdagen zijn weer voorbij en hebben wat extra kilootjes nagelaten. De hoogste tijd om er wat aan te doen en het heft weer in eigen handen te nemen. Gezond eten en sporten zijn de kernwoorden voor een blijvend resultaat. Maar zijn er nog hulpmiddelen die ons kunnen helpen om ons doel te bereiken? Wij zetten alvast enkele zaken voor jou op een rijtje in onderstaand artikel.

Start

Het starten dat is vaak het moeilijkste van allemaal. Maar zoals de spreuk zegt ‘goed begonnen, is half gewonnen!’. Ook een goede voorbereiding en een plan van aanpak helpt je op de moeilijkste momenten. Om te beginnen moet je weten waar je staat. Ga de confontatie aan met de weegschaal, en kijk vanwaar je start. Bedenk voor jezelf een streefgewicht, en wees hierin realistisch. Voor de meeste mensen geldt de regel 10% verliezen van je gewicht, bevordert de gezondheid. Iemand die bijvoorbeeld 80 kg weegt, zal zijn gezondheid positief bevorderen door 8 kg te verliezen. Stel jezelf ook geen einddata. Snel gewicht verliezen is nooit goed want dan komen de kilo’s er vaak weer bij.

Een goede planning

Een goede planning helpt je de moeilijke momenten doorkomen. Neem 1 dag per week als moment om je planning voor de week op te maken. Zondag is hier voor de meeste mensen een ideale dag voor. In deze planning plan je alle eetmomenten (maaltijden + tussendoortjes), en je plant ook de tijd in om ze voor te bereiden. Hier hou je rekening met je werk, je andere hobby’s, je gezin. Een veel gehoord excuus is dat mensen geen tijd hebben om lang te koken omdat ze tijd moeten doorbrengen met het gezin. Wel, gedaan met dat excuus. Eerst en vooral hoeft koken helemaaal niet veel tijd in beslag te nemen. Tik eens op internet wat snelle gezonde recepten in en je vindt er duizenden. Daarnaast kan je je gezin mee integreren in je gezonde leefstijl en samen gaan kokerellen. Heel erg leuk, en zo leer je hen op jonge leeftijd al op een gezonde wijze met voeding omgaan.

Ook moet je in deze planning een aantal beweegmomenten vastleggen. Zie deze momenten als tijd voor jezelf. Je wil een lang en gezond leven dus daar moet je zelf ook in investeren. Bovendien zal je sporten na een tijdje ook echt leuk gaan vinden.

Gezonde voeding

Je weet vast wel al wat gezonde voeding inhoudt, maar om je er toch nog even aan te helpen herinneren zetten we hier de belangrijkste nog eens voor je neer.

  • Vers fruit en groenten.
  • Noten en zaden (geen zoute snacks!).
  • Verse soep.
  • Kip, kalkoen en mager vlees.
  • Havermout en muesli.
  •  Volkoren spaghetti, macaroni.
  • Volkoren, meergranen, multigranen of speltbrood.
  • Olijfolie in plaats van boter.
  • Vermijd suiker, kies voor zoetstof in je thee of koffie.

Sporten

Het allerbelangrijkste bij het sporten is, zoek iets wat je echt leuk vindt! Heb je nood aan uitdagingen, stel deze dan ook voor jezelf. Dit kan zijn bijvoorbeeld 30 baantjes kunnen zwemmen, kunnen hardlopen op de loopband, 1 uur wandelen, meedoen aan een triatlon. En vooral, weet waarom je dit doet, voor een lang en gezond leven. Geniet ervan!

Levensstijl

Voor een langdurig en blijvend resultaat moet je de hele levensstijl aanpassen. Bewuste en gezonde keuzes maken bij wat je eet of doet. Natuurlijk mag je af en toe eens lekker ongezond doen, maar zorg dat je jezelf op tijd tot de orde kan roepen. Spelen er andere factoren waardoor je niet lekker in jezelf zit. Opgekropte woede of een trauma dat leidt tot eetbuien, het overslaan van maaltijden,… . Zoek dan hulp. Verborgen emoties spelen vroeg of laat op en kunnen je beperken om je doel te behalen. Blijf praten en geloof in jezelf, ook als niemand anders het doet, en het allemaal erg moeilijk is om door te zetten in je gezonde levensstijl. Je kan het, en deze keer doe je het echt helemaal alleen voor jezelf.

GO FOR IT and START YOUR HEALTHY LIFE!!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.