Hoe verwijder ik schimmel van mijn vloerbedekking?

Je kent het wel, je allermooiste tapijt vertoont schimmelvlekken. Weggooien dan maar, of is het toch nog te redden? Er zijn wel een aantal middeltjes die je kan proberen om de schimmel te verwijderen. Alijd de moeite waard om te proberen toch.

Hoe ziet schimmel eruit?

Vaak merk je schimmel pas voor het eerste op wanneer je het begint te ruiken. Geen aangename geur, en deze muffe geur waarschuwt je dat er wat aan de hand is. Schimmel herken je aan de groene plekken, of de zwarte stipjes die ook wel ‘het weer’ genoemd worden.

Oorzaak van schimmels

Vooraleer je kan gaan bedenken hoe je de schimmel gaat verwijderen van je tapijt, is het goed even stil te zijn bij hoe die schimmel daar terechtkomt. Schimmels ontwikkelen zich in een vochtige omgeving. Is je woning erg vochten, is de vloer aangetast? Is dit het geval dan moet je het vochtprobleem door een gespecialiseerde firma laten oplossen. Anders zullen er schimmels blijven voorkomen op tapijten en andere meubels.

Is de schimmel op het tapijt het gevolg van een eerder vochtprobleem of een lek, dan kan je het proberen reinigen met één van onderstaande tips.

Oplossingen

Er zijn verschillende oplossingen om schimmel aan te pakken. Wij zetten er enkele voor jou op een rijtje.

  1. Giet wat chloorvrij bleekmiddel (peroxide) op de schimmelvlekken op je tapijt. Laat dit een tweetal uur intrekken, en maak dit vervolgens schoon met water.
  2. Smeer de schimmelvlekken ruim in met Ossegalzeep, en was de zeep er vervolgens meteen uit met water.
  3. Meng 1 liter karnemelk met zout en 1 theelepel azijn. Smeer dit mengsel op de schimmelvlekken, en laat dit vervolgens één nachtje intrekken. Reinig het de volgende dag met zuiver water.
  4. Gebruik shout of vanish op de vlekken.
  5. Neem warm water en meng dit met wasmiddel en een scheutje omino bianco. Breng dit aan op de vlekken, en laat het enkele uurtjes intrekken. Reinig dan met water.

Wees wel voorzichtig met gevoelige en kwetsbare stoffen zoals wol, satijn, zijde en dergelijke. Sommige van bovenstaande producten kunnen delicate stoffen eventueel aantasten.

Voorkom nieuwe schimmel!

Wanneer je tapijt weer helemaal schoon, is het van het grootste belang om nieuwe schimmels te vermijden. Naast de muffe stank die het met zich meebrengt, is het ook erg ongezond om in je woning te hebben. Zeker kleine kinderen en oudere mensen kunnen hier erg ziek van worden. Vermijd nieuwe schimmels dus zeker! Wees extra waakzaam voor groene plekken of zwarten stipjes, en uiteraard ook voor de herkenbaar muffe geur. Vermijd dat het tapijt nat wordt. Is dit toch het geval door bijvoorbeeld drank te morsen of natte schoenen, laat het dan meteen drogen.

 

1 reactie

  1. Superhandige tips ook voor je deurmat. Juist de deurmat wordt vuil en vochtig en er komen allerlei bacteriën in te leven wat weer kan leiden tot schimmel. Deze tips zijn handig om eens goed door te nemen! Alleen is een deurmat vaak eenvoudiger te vervangen in tegenstelling tot de vloerbedekking..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.