Hoe verzorg ik een blaar?

Nieuwe schoenen, een lange wandeling, een zware sportprestatie geleverd en het gevolg is blaren op je voeten. Blaren zijn onschuldig, maar wel erg pijnlijk.

Wat is een blaar?

Blaren ontstaat door wrijving. Ze komen het vaakste voor op de handen en de voeten. Blaren kunnen hinderlijk zijn, vooral op de voeten. Om te vermijden dat blaren opengetrapt worden en pijnlijk zijn, kun je ze op een steriele manier openprikken. Het prikken of openknippen van een blaar is niet pijnlijk. Het is enkel dode huid die je wegknipt of doorprikt. Wel kan de huid onder de blaar gevoeliger zijn.

Hoe openprikken?

Als de blaar niet hindert, laat ze dan gewoon zo. Een blaar veroorzaakt door een tweedegraads brandwonde moet je laten behandelen door een dokter. Prik deze blaren nooit zelf door. De kans op infectie en littekens is te groot.

 1. Was je handen en trek wegwerphandschoenen aan.
 2. Spoel de blaar en omgeving met water. Indien je geen water ter beschikking hebt, mag je een niet-prikkend ontsmettingsmiddel gebruiken.
 3. Leg een naald ongeveer 1 minuut in ontsmettingsalcohol. Droog ze nadien af met een steriel kompres. Indien u over steriele naalden beschikt, mag u deze ook gebruiken.
 4. Hou de naald evenwijdig met de huid. Prik enkele malen aan de basis van de blaar.
 5. Druk vervolgens met een steriel kompres het vocht zachtjes uit de blaar.
 6. Dek de blaar af met een steriel verband: een pleister, kompresverband.
 7. Verwijder de naald op een veilige manier en gooi alles weg zodanig dat niemand zich nog aan de naald kan kwetsen.

Een open blaar?

Wanneer de blaar al open is moet deze verzorgd worden zoals een huidwonde.

 1. Was je handen of trek steriele handschoenen aan.
 2. Spoel de open blaar en de omgeving met water.
 3. Leg een pincet en een fijn schaartje in ontsmettingsalcohol en laat dit één minuut weken. Droog ze nadien af met een steriel kompres.
 4. Neem het pincet en neem de huidranden vast. Neem dan het schaartje en knip de overtollige huid af.
 5. Dek de blaar af met een pleister of kompres.

Raadpleeg een arts wanneer de blaar infecteert, of wanneer de persoon in kwestie aan diabetes leidt of een verminderde immuniteit heeft. Bij deze aandoeningen helen wondjes moeilijker, en is extra voorzichtigheid geboden.

Hoe blaren voorkomen?

Wanneer je een lange wandeling gaat maken, kan je de kans verklein door vooraf een nylonkous aan te trekken en daarboven een wollen sok te dragen. Ook helpt het om de schoenen die je gaat dragen vooraf goed in te lopen. Er bestaan ook speciale crèmes, sprays en pleisters die blaarvorming helpen te voorkomen. Deze vind je terug in apotheken of in winkels waar men trekspullen en kampeergerei verkoopt. Tot slot is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je schoenen en kousen tijdens het wandelen droog blijven. Natte sokken zorgen voor wrijving waardoor blaren ontstaan. Heb je toch een blaar opgelopen, behandel deze dan zoals hierboven beschreven.

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.