Hoe vind ik een goede studentenkamer

Een goede studentenkamer vinden is niet altijd eenvoudig. Je wilt namelijk eerst en vooral niet te veel uitgeven, maar langs de andere kant wil je ook voldoende comfort. Je spendeert ook heel wat tijd op je studentenkamer dus je kan maar beter kiezen voor een kamer waar het aangenaam is om te vertoeven.

De zoektocht

Waar begin je nu met de zoektocht naar een goede studentenkamer. Er zijn verschillende informatiekanalen die je kan gebruiken.

De school

Tijdens de opendeurdagen of infomomenten kun je al eens informeren naar studentenkamers die de school aanbiedt of wat zij aanbevelen. Zij werken dag in dag uit met studenten, en weten als geen ander wat er in hun stad de gangbare huurprijs is.

Op verkenning

Je alleen laten informeren is niet voldoende. Je moet zelf op verkenning gaan. Neem enkele dagen de tijd om doorheen de stad te lopen en hou je ogen goed open. Op het einde van het academiejaar zie je door middel van affiches welke kamers weer vrijkomen. Schrijf het nummer op en maak een afspraak om het te bezichtigen, of misschien kan je meteen al aanbellen en even een praatje maken met de vorige bewoner. Zo kan je meteen al je vragen stellen wat betreft de kamer, prijs en vergeet zeker ook niet naar de verborgen gebreken te vragen.

Het internet

Ga op zoek naar het kamerbestand van de gemeente waar je gaat studeren. Zo krijg je meteen een overzicht van alle beschikbare kamers, vaak ook met de prijs en foto’s. Ook zoekertjes op andere websites kunnen je misschien wel helpen. De kamers die in dit bestand staan zijn goedgekeurd door hogescholen en universiteiten. Zo weet je in ieder geval wel al dat je niet in een bouwvallig kamertje vol met gebreken terecht komt.

Netwerk

Spreek je netwerk aan. Misschien is er wel iemand uit je omgeving die net zijn studentenkamer verlaat. Of is er iemand die iemand kent. Zo krijg je informatie die je niet van een verhuurder zal krijgen.

Prijs/kwaliteit

Je vindt studentenkamers in verschillende prijsklasse. Afhankelijk van de grootte, gemeenschappelijke ruimtes of eigen douche, toilet, ligging,.. zal een kamer duurder of goedkoper zijn. Belangrijk is om een keuze te maken naargelang je budget, maar eveneens te kiezen voor iets waar je je thuis kan voelen.

Extra opletten voor

Een basic studentenkamer is gemeubeld, en gemiddeld 12 à 14m² groot. Er moet een wastafel zijn met minstens koud water, twee stopcontacten en internetaansluiting. Ook een fietsenberging vinden is belangrijk en vind je normaal gezien bij alle studentenkamers. En uiteraard moet het studentenhuis zelf veilig zijn: elektriciteit,
verwarming, brandveiligheid, … . Dit zijn wettelijke verplichtingen, toch is het goed om dit na te kijken bij het ondertekenen van het huurcontract.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.