Hoe vind ik snel een nieuwe baan?

Je proefperiode zit erop, je vervangingscontract, of nog erger je bent ontslagen. Al dan niet door de financiƫle crisis, je moet nu net als zoveel andere mensen op zoek naar een nieuwe baan. Dit is vandaag de dag echter niet zo eenvoudig. Vooral in sommige beroepen strijden ze met veel personen om diezelfde plaats. In dit artikel willen we je een aantal tips geven om je op weg te helpen bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Alvast heel veel succes ermee!

Solliciteren

Na een ontslag of einde contract, moet je dus opnieuw gaan solliciteren. Solliciteren is geen leuke bezigheid. Het vraagt tijd en je moet gericht te werk gaan. Je kunt op zoek gaan annonces op het internet zoals websites waar men jobs aanbiedt, of op websites van de bedrijven zelf. Ook spontaan solliciteren is een optie. Dit wil zeggen dat je een CV en sollicitatiebrief stuurt zonder dat er een vacature open staan.

CV

Wat je hiervoor nodig hebt is eerst en vooral een goede CV. Een CV is eigenlijk je levensloop op papier. Hierin staat onder andere je opleiding(en), eerdere werkervaringen, stages of vrijwilligerswerk, vaardigheden zoals talen, computerkennis en andere cursussen die je gevolgd hebt. Ook al je persoonlijke gegevens zoals naam, adres, telefoonnummer, email,… moeten bovenaan vermeld staan. Zo kan men je makkelijk contacteren.

Als je al eerder gesolliciteerd hebt, heb je die vast wel nog liggen en moet je enkel nog wat aanpassingen doen. Heb je nog geen CV dan vraag je best hulp aan iemand die er ervaring mee heeft, of ook op internet vind je tal van goede voorbeelden van een CV.

Sollicitatiebrief

Vind je een interessante vacature en wil je erop solliciteren, dan moet je ook een goede sollicitatiebrief schrijven. In deze brief stel je jezelf kort voor, wie je bent en wat je gedaan hebt, en vooral waarom je reageert op de vacature. Je verkoopt jezelf als het ware. Je wil namelijk dat men na het lezen van de brief jou gaan uitnodigen voor een gesprek. Let in deze brief extra op leestekens, schrijffouten en hoofdletters. Mensen met een slechte schrijfstijl zullen zelden uitgenodigd worden voor een gesprek, omdat er zich dan betere kandidaten aanbieden. Twijfel je over de inhoud en foutloosheid van je brief, laat dit dan nalezen door enkele personen.

Netwerken

Netwerken is heel belangrijk om een nieuwe baan te vinden, zeker nu omdat de banen niet bepaald voor het oprapen zijn. Netwerken wil zeggen dat je in je ruime omgeving laat weten dat je op zoek bent naar een baan. Vermeldt ook de sector en je opleiding. Kort gezegd spreek je eigenlijk je contacten aan om een baan te vinden. Vooral als je mensen kent die in grote organisaties of bedrijven werken, kan deze manier weleens werken.

Aanbevelingen

Wanneer je een goed contact had met je baas, en jouw functioneren geen reden was tot ontslag, maar eerder een economische reden, dan kan je vragen aan je baas om een aanbevelingsbrief te schrijven. Dit kan eventuele werkgevers overtuigen om jou de baan te geven

Volhouden

Zoals bij alles geldt ook bij het zoeken naar een baan, de aanhouder wint! Laat je niet ontmoedigen wanneer je niet meteen een baan vindt. Blijf je netwerken aanspreken, en het internet en kranten doorzoeken. Heel veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.