Blaren onder je voeten, wellicht het meest pijnlijke dat er is, en iets dat we absoluut willen en moeten vermijden. Blaren zijn pijnlijk, en kunnen je manier van lopen ernstig verstoren of belemmeren. Te nauwe schoenen, lange afstanden kunnen blaren veroorzaken. Gelukkig zijn er wel wat middeltjes om blaren onder je voeten te voorkomen.
Hoe ontstaan blaren?
Warmte is de grootste oorzaak van het ontstaan van blaren. Deze warmte ontstaat door de wrijving van je huid en de schoen die je draagt. Ook een knellende sok of schoen, een plooi in de sok, zand of een stukje hout bijvoorbeeld kunnen die wrijving en zo ook blaren onder de voeten doen ontstaan. Naast warmte is ook vocht een boosdoener. Vochtige of natte voeten door water of zweet zijn eerder vatbaar voor blaren. Door vocht of water wordt de huid zachter en ontstaan er makkelijker blaren.
Goede sokken en schoenen
De basis om blaarvorming te voorkomen zijn het beschikken over goede schoenen en sokken. Zorg voor schoenen die niet knellen, en de juiste maat zijn. Wanneer je een lange wandeling gaat maken en je draagt nieuwe schoenen, zorg dat je deze dan op voorhand voldoende inloopt. Sommige mensen zweten meer dan anderen. Is dit het geval dan kan je kiezen voor leren schoenen. Hierdoor kunnen je voeten meer ademen waardoor je minder last krijgt van vochtige voeten. Ook wandelsokken en inlegzooltjes kunnen je helpen om minder te zweten en tenslotte zo ook blaarvorming te voorkomen.
Een goede voetverzorging
Zorg ervoor dat je voeten in een goede conditie zijn, draag zorg voor je voeten. Was je voeten bij voorkeur met koud water, en droog ze zeker voldoende af. Ook is het aan te raden je voeten af en toe eens te laten verzorgen door een pedicure. Deze kan bijvoorbeeld eelt weghalen wat ook de kans op blaren doet afnemen.
Blaarpleisters
Heb je dan toch een blaar opgelopen onder je voeten, plak dan meteen een speciale blarenpleister. Deze blaarpleisters voelen aan als een tweede huid en beschermen de gevoelige huid rondom de blaar. Zit er vocht in de blaar dan kan je deze voorzichtig doorprikken met een steriele naald en zo het vocht er langzaam laten uitlopen. Wanneer de huid nog heel is, mag je deze gewoon zo laten zitten en er een pleister over kleven. Wanneer de huid gescheurd is, neem dan een steriel schaartje en knip de randen van de huid. Ontsmet ten slotte de huid onder de blaar. Een pleister kleven is niet meer nodig, en de pijn die de pijn eerst veroorzaakte zal al snel verdwenen zijn.