Wondjes kunnen snel gaan bloeden, en dat wil je natuurlijk vermijden. In dit artikel staan we even stil bij verschillende soorten wonden, hoe je ze dient te behandelen en hoe je kan voorkomen dat een wond na verzorging opnieuw gaat bloeden.
Een wond
Door tal van invloeden van buitenaf kan ons lichaam een wond oplopen. Een wond is een beschadiging van de buitenkant van ons lichaam, namelijk onze huid. Een wonde kan ontstaan door kleine ongevallen zoals jezelf snijden aan een mes, glas, op de grond vallen, jezelf stoten aan een scherp voorwerp, een brandwonde, een schroeiwonde, een beet of krab van een dier,… . Ook inwendige wonden kunnen voorkomen, dit noemen we dan bloeduitstortingen en deze uiten zich door een blauwe plek. Een wonde onder de huid als het ware. Deze krijg je door ergens tegenaan te stoten, te vallen of een stomp te krijgen.
Een wonde begint meestal te bloeden. Wondjes zijn meestal onschuldig wanneer het gaat om een klein oppervlak. Onze huid is fragiel en heeft soms niet veel nodig om te beginnen bloeden. Vooral oudere mensen hebben hier meer last van omdat hun huid door de ouderdom dunner wordt.
Soorten wonden
Er zijn verschillende soorten wonden namelijk schaaf-, snij- en brandwonden. Elk van deze wonden voelt anders aan, en vraagt een andere verzorging.
Schaafwonden
Een schaafwonde krijg je door ergens tegenaan de schuren zoals bijvoorbeeld een houten deur, op asfalt vallen, tegen de muur schuren,… . Schaafwonden moet je zoveel mogelijk ontluchten. Een wond als deze kan je best reinigen met water en eventueel een milde zeep. Spoel de wond minstens 5 minuten om vuil en bacteriĆ«n te verwijderen. Gebruik geen ontsmettingsmiddel of alcohol. Hierdoor wordt de wond nog meer beschadigd en verloopt de genezing trager. Diepe of grote schaafwonden moeten door een arts verzorgd worden. Een laagje antibiotische zalf helpt de wond vochtig te houden, en voorkomt een infectie. Bij diepere wonden kan je een pleister aanbrengen, voor kleine schaafwonden is dit niet nodig, integendeel een wonde geneest beter wanneer het niet afgesloten wordt.
Snijwonden
Bij een snijwonde is het eerst en vooral belangrijk om te kijken hoe diep de snijwonde is. Wanneer de wonde niet hevig bloedt kan je de wonde zelf verzorgen. Spoel de wonde schoon met water en dek vervolgens de snijwonde af met een kompres of pleister. Bij een grote snijwonde is het belangrijk een arts in te schakelen.
Brandwonden
‘Eerst water, de rest komt later!’ Die zin kent u vast wel wanneer het om brandwonden gaat, maar het is zo belangrijk. Na een brandwonde moet de huid meteen gekoeld worden. Minstens 15 minuten onder stromend lauw water. Gebruik geen ijskoud water, hierdoor bestaat de kans dat de persoon onderkoeld raakt. Verwijder zelf geen kledingstukken, laat het water erover heen stromen. Bij brandwonden die kleiner zijn dan de handpalm kan u zelf de behandeling starten: flammazine en een steriel verband, dagelijks tot de brandwonde volledig genezen is. Bij brandwonden die groter zijn dan de hand, moet u altijd een arts raadplegen. Bij brandwonden over 60% van het lichaam moet u het brandwondencentrum verwittigen. Sla meteen alarm wanneer u ziet dat iemand ernstige brandwonden heeft. Tracht meteen te koelen, en verwittig de hulpdiensten.
Preventie
Wonden voorkomen kan je doen door extra voorzichtig te zijn. Zeker met messen, glasscherven,… . Heeft u een wonde, vermijd dan de kans op infecties. Infecties kunnen ervoor zorgen dat u er littekens aan overhoudt en je kan er ook erg ziek door worden. Dek een wonde goed af, verzorg ze zoals hierboven beschreven. Let ook op met werken in de keuken en afwassen. Kleine infecties aan wondjes kunnen zorgen voor grote problemen. Altijd voorzichtig zijn is de boodschap!