Hoe voorkom ik dat ik gebeten wordt door een hond?

Dieren zijn vaak onvoorspelbaar, zelfs honden kunnen op een onbewaakt moment iemand bijten. Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen om te voorkomen dat je gebeten wordt door een hond, en zo een lelijke en vooral pijnlijke bijtwonde oploopt. Wij zetten alvast enkele zaken voor jou op een rijtje.

Praat met het baasje

Wanneer je een hond voor de eerste keer ziet, en je wil contact met hem maken, praat dan eerst met het baasje. Deze kan je wat meer over de hond vertellen zoals zijn naam en zijn gedrag. Als het baasje bijvoorbeeld vertelt dat het nog een jonge pup is dan weet je dat hij nog speels kan zijn. Is de hond al 20 jaar de trouwe viervoeter en heeft hij nog nooit iemand gebeten of aangevallen, dan kan je er ook meer op vertrouwen. Liefst ga je geen vreemde honden aaien, wil je dit toch doen, vraag dit dan eerst aan het baasje. Hij kent de hond ook, weet hoe die kan reageren, en kan bij ongepast gedrag daar ook op inspelen.

Straathonden/vreemde honden

Let altijd op voor straathonden of honden die je niet kent. Vooral kinderen hebben de neiging om een schattig hondje meteen de gaan wrijven. Je weet niet waar de hond vandaan komt en welk verleden het heeft. Ziektekiemen kunnen vooral voor jonge kinderen erg gevaarlijk zijn. Honden kunnen door te schrikken ook een kind gaan aanvallen en lelijke en levensgevaarlijke wonden veroorzaken. Leer je kind van nooit een vreemde hond te gaan wrijven, zo kan je het risico toch al iets verkleinen.

Reacties uitlokken

Je hoeft het lot ook niet te gaan tarten. Ga geen hond gek maken, want ook spelende honden kunnen hun zelfbeheersing verliezen en serieus door gaan bijten. Sla geen hond want dan kan je ook bijtgedrag gaan uitlokken. Ga ook niet met eten voor een hond zijn gezicht hangen om vervolgens dan weg te lopen. Dit lokt ook aanvalsgedrag uit.

Pas op je eigen hond

Wanneer je op wandel bent met je eigen hond, hou deze dan ook in toom. Honden kunnen ten opzichte van elkaar ook erg vijandig zijn en gaan aanvallen. Hou je hond kort aan de leiband en geef korte bevelen.

Tot slot

Als laatste willen we nog meegeven dat je bij alle dieren en bij honden in het bijzonder altijd waakzaam moet zijn. Dieren zijn onvoorspelbaar, en kunnen op elke situatie reageren. Een gewaarschuwd mens is er twee waard zegt het spreekwoord. In het geval van honden kan je door een beetje voorzichtigheid veel leed besparen, zowel voor mens als dier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.