Diabetes of suikerziekte is een ziekte die ingrijpende gevolgen heeft op iemands leven. Er zijn twee soorten diabetes namelijke type 1 en type 2. In dit artikel willen we even stilstaan hoe we diabetes kunnen voorkomen door enkele kleine veranderingen aan te brengen in ons leven. Het is de moeite waard, want met diabetes heb je levenslang.
Wat is diabetes?
Diabetes of zoals in de volksmond suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt. Hierdoor kan de suiker vanuit de voeding onvoldoende worden opgenomen door de cellen in het lichaam om als energiebron te functioneren. Hierdoor ontstaan er stoornissen in het bloedsuikergehalte en is er een verhoogd risico op hart- en bloedvaten, nier-en oogaandoeningen. Er zijn twee verschillende types diabetes namelijk type 1 en type 2.
Type 1
Met diabetes type 1 worden mensen meestal geboren, maar uit het zich pas iets later. Kinderen met diabetes hebben over het algemeen type 1. Bij deze vorm van diabetes wordt onvoldoende insuline aangemaakte ter hoogte van de alvleesklier. Dit type ontwikkelt zich in korte tijd waardoor het snel opgemerkt wordt. De bloedsuikerwaarden gaan snel ontwikkelen waardoor er klachten ontstaan zoals extreem gewichtsverlies, ongewone dorst.
Type 2
Diabetes type 2 of ook wel ouderdomsdiabetes genoemd ontstaan vooral na het 40ste levensjaar. Hoewel de laatste jaren ook jongere mensen dit type krijgen. Dit is te wijten aan het toenemende overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging. 90% van de mensen met diabetes leidt aan type 2.
Behandeling
De behandeling van diabetes bestaat uit het controleren van de bloedsuikerspiegel door te prikken in de vinger en de waarden te maken. En door het vervolgens inspuiten van insuline bij een te laag bloedsuikergehalte. Behandeling is noodzakelijk want diabetes kan bijdragen tot chronische ziekten zoals hart-en vaatziekten, verlies van ledematen, blindheid. Daarom is een regelmatige controle ook noodzakelijk.
Preventie
Voorkomen is altijd beter dan behandelen, en dat geldt in het geval van diabetes zeker! Type 1 is aangeboren, en kan je niet vermijden, al is het wel bewezen dat wanneer mensen zich aan een gezonde levensstijl houden de klachten minderen. Type 2 is zeker te voorkomen.
Voorkom overgewicht
Vooral vet rond de buik is belangrijk om te vermijden of aan te pakken door gezonder te gaan leven en meer te gaan sporten. Elke kilogram dat u teveel weegt, versterkt het risico op latere leeftijd. Vooral jonge mensen zijn zich soms van geen kwaad bewust als ze een kilootje te veel wegen. Ze zijn jong en voelen zich goed, maar op lange termijn kan je je gezondheid ernstige schade toebrengen. Vroeg geleerd is oud gedaan, verander daarom vandaag.
Beweeg voldoende
Elke dag een 20 à 30 minuten bewegen vermindert de kans op het krijgen van diabetes type 2. Je hoeft niet aan topsport te doen, wandelen of fietsen is perfect. Bovendien zal je je fitter gaan voelen, en helpt het je lichaamsgewicht op peil te houden.
Eet regelmatig
Om te voorkomen dat je bloedsuiker gaat schommelen eet regelmatig. Sla geen maaltijden over want dat werkt niet. Kies voor drie gezonde hoofdmaaltijden en eet fruit of groenten als tussendoortje.
Eet gezond
Maak bewuste keuzes in wat je eet. Wat je eet vertaalt zich in wat je ziet op de weegschaal. Kies voor veel vezels (volkoren producten), vis, groenten en fruit. Vermijd snelle koolhydraten die je vindt in koekjes bijvoorbeeld. Die geven je snel energie , maar leveren je verder niks. Integendeel ze doen je bloedsuiker heel snel stijgen, om vervolgens heel snel weer te doen dalen waardoor je geen energie hebt en weer naar koekjes wil grijpen.
Besluit
Diabetes is een ingrijpende ziekte, en wanneer we iets kunnen voorkomen moeten we er alles aan doen. Type 2 is te voorkomen mits een gezonde leefstijl. Genoeg redenen om aan de slag te gaan!