Hoe voorkom ik een zonnesteek?

Hartje zomer en iedereen loopt alweer volop genieten van de zonnestralen. Vaak vergeten mensen hoe gevaarlijk de zon wel niet is. Onze huid is niet gemaakt voor de zon, toch trekken stranden op topdagen ontzettend veel volk. Vooral kinderen en bejaarden moeten extra voorzichtig zijn tijdens deze zonnige dagen.

Wat is een zonnesteek?

Eerst en vooral staan we even stil bij het begrip ‘zonnesteek’. Een zonnesteek ontstaat doordat het lichaam langdurig is blootgesteld aan de zon. Vooral langdurige zonnestralen op het hoofd, de hals en schouders dragen bij tot een zonnesteek. Door een zonnesteek blijft het lichaam opwarmen waardoor het lichaam een temperatuur kan krijgen van 42°C. Dit kan fataal zijn voor ons lichaam.

Symptomen

Zoals hierboven al gemeld is een verhoogde temperatuur (tot 42°C) een symptoom van een zonnesteek. Andere symptomen van een zonnesteek zijn:

  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Hoofdpijn
  • Hittekrampen (dit zijn krampen in de spieren, benen of buik)
  • Duizeligheid
  • Sufheid of loomheid
  • Snelle en oppervlakkige ademhaling en hartslag

Behandeling

Bij het vermoeden van een zonnesteek, en dus het voorkomen van bovenstaande symptomen, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Bij ernstige symptomen van een zonnesteek kan men zelfs overlijden en is het belangrijk om snel te reageren. Wanneer een persoon in ademnood komt bel dan meteen de hulpdiensten. Blijf ondertussen wel de persoon beademen en zorg voor een koele omgeving.

Vooral bij jonge kinderen, mensen met een lage weerstand en bejaarden is voorzichtigheid geboden. Eerst en vooral is het belangrijk om een koele plek op te zoeken. Zon is uit den boze. Bij een zonnesteek is het belangrijk om veel te drinken. Niet enkel water, maar zorg voor dranken die voldoende zouten bevatten om het lichaam weer te doen herstellen. Zorg voor extra verkoeling door compressen vochtig te maken en de hals, hoofd en schouders te koelen.

Preventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen, daarom willen we dit artikel ook afsluiten met enkele tips ter preventie van een zonnesteek. Risicogroepen vragen extra bescherming tegen de zon, maar de zon is schadelijk voor ons allemaal. Smeer je altijd voldoende in met zonnecrème met een aangepaste factor. Hou rekening met de vervaldatum en laat je zonnecrème niet in volle zon staan. Zorg voor schaduw door bijvoorbeeld onder een parasol of een boom te gaan zitten. Vermijd om te gaan zonnebaden op uren dat de zon het heetst staat zoals op de middag. Drink voldoende water, en vermijd alcohol op erg hete dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.