Hoe voorkom ik impuls aankopen?

Impulsaankopen zijn niet verstandig voor je bankrekening. En bovendien, wat doe je uiteindelijk met al die spullen die je uiteindelijk toch niet gebruikt of zelfs niet nodig hebt. Heb jij ook moeite met het weerstaan aan die impulsen tijdens het shoppen? Wij geven je een aantal tips om voortaan moeiteloos de vitrine voorbij de lopen en je geld mooi te laten staan op je bankrekening.

Wat zijn impuls aankopen?

Impuls aankopen zijn aankopen zoals het woord zelf al zegt die veroorzaakt worden door je impulsen. Je hebt die spullen niet nodig, maar je geest en zelfs je lichaam dwingen je om datgene te kopen. Je kan er simpelweg niet aan weerstaan het in de winkel achter te laten, alsof je het moest kopen.

Lijstjes maken

Een eerste stap om te kappen met impuls aankopen is een lijstje maken wanneer je gaat shoppen. Schrijf op wat je echt nodig hebt, en houd je aan dat lijstje. Je weet ook hoeveel iets kost, dus meer dan dat geld mag en ga je ook niet uitgeven. Heb je het in de winkel erg moeilijk, neem dan dat lijstje vast en lees het opnieuw en opnieuw.

Heb ik dit wel nodig?

Sta je in de winkel, en voel je de drang opkomen om iets te kopen, stel jezelf dan de volgende vraag ‘heb ik dit echt wel nodig?’. Wellicht is het antwoord ‘nee’. Leg het voorwerp terug en ga verder. Dat is de eerste stap die je genomen hebt om voortaan nee te zeggen die alle impuls aankopen.

Beperk je mogelijkheden

Wanneer je geen geld hebt, kun je niks uitgeven, en dus ook geen impuls aankopen doen. Haal een beperkt bedrag cash geld af dat je nodig hebt voor vaste aankopen bijvoorbeeld boodschappen, medicatie,… . Wanneer je toch iets wil aankopen, bedenk dan dat je met dit geld nog de hele week moet eten. Eten of een impulsaankoop? Geen moeilijke keuze toch! Zet zoveel mogelijk geld op je spaarrekening, en verbied jezelf er geld af te halen. Zo spaar je geld wat altijd leuk is, en bovendien vermijd je die extra onnodige aankopen.

Opruimen

Ga eens rond in je huis, en ban alle impuls aankopen die je tot nu toe gedaan hebt. Je doet er toch niks mee. Geef je aankopen een tweede leven. Zet ze op marktplaats of ebay, zo verdien je er misschien toch nog een deeltje van terug. Door afscheid te nemen van je impuls aankopen, neem je ook afscheid van die oude levensstijl. Een nieuw huis, een nieuw leven.

Bewustwording

Het allerbelangrijkste om te stoppen met die impuls aankopen is dat je je bewust wordt van het probleem. Je gaat beseffen dat je die aankopen echt niet nodig hebt, en dat je impulsen je ertoe aanzetten. Dit besef zal je helpen om impuls aankopen in de toekomst te vermijden. Vanaf nu houd je meer geld over voor de echt belangrijke dingen in het leven bijvoorbeeld je huishuur, hypotheek, voeding, gezondheid, de studie voor je kinderen en bovendien zal je zonder al die impuls aankopen ook veel meer kunnen sparen. Hiep hiep hoera voor jou dus!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.