Wat is RSI?
RSI is de verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan de handen, polsen, armen, schouders en/of de nek. Voluit staat RSI voor Repetitive Strain Injury. Dit wil zeggen dat het gaat over een blessure door herhaaldelijke overbelasting van een spier of gewricht. Door een voortdurende overbelasting zet je enorm veel spanning en stress op de spieren en gewrichten waardoor er zich spier- en gewrichtsklachten ontstaan. Ook de muisarm, de tenniselleboog zijn namen van aandoeningen van RSI.
Symptomen
RSI-klachten ontstaan geleidelijk aan en beginnen in de meeste gevallen met tintelingen, een koud en dood gevoel, en lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Het grote gevaar bij RSI zit in het sluipende verloop van de klachten. De eerste klachten lijken van voorbijgaande aard, maar later treedt constante pijn en vermoeidheid op. Ook irritatie, verlies van kracht, koud gevoel in de gewrichten, zwelling en soms ook verbleking van de huid zijn symptomen die horen bij RSI.
Preventie op het werk
Naast het typwerk en het gebruik van de muis van de computer, spelen ook de werkdruk en arbeidsomstandigheden een rol bij het ontstaan van RSI. RSI wordt vooral veroorzaakt door het herhaaldelijke verkeerd gebruik van bepaalde gewrichten waardoor die overbelasting ontstaat.
Tips op het werk
- Zorg dat je stoel op de juiste hoogte staat. Je moet met je voeten de grond raken en je benen moeten tegelijkertijd een hoek van 90 graden vormen, terwijl je ook een rechte rug kan vormen.
- Zorg altijd voor een rechte rug en laat anderen je erop attent maken wanneer je dit niet doet.
- Zorg voor afwisseling in je werkomstandigheden. Onderbreek computerwerk dus door eens iets anders te gaan doen wat nog op je lijstje staat bijvoorbeeld overleg met een collega, iemand iets bezorgen, … .
- Ga tijdens je middagpauze een beetje wandelen.
- Vermijd kou, tocht door een openstaand raam, extreem felle verlichting.
- Neem uw klachten serieus en meldt deze bij u overste of de bedrijfsarts. Alleen als men weet heeft van de problemen kan men er ook wat aan doen.
Rol van de werkgever
- Zorg als werkgever voor een goede werkplek- en omgeving. Dit gaat van de bureaustoel tot het computerscherm.
- Wees alert bij klachten en besteed hier de nodige aandacht aan. Zorg ook dat de werknemers het aangekochte materiaal op de juiste wijze hanteren. Zoals de hoogte van de bureaustoel bijvoorbeeld.
- Las af en toe eens een korte pauze in waardoor iedereen de benen kan strekken en even wat frisse lucht kan inademen. Onderzoek toont aan dat werknemers die een beetje beweging en zuurstof krijgen, daarna ook veel geconcentreerder zijn en beter presteren. Alleen maar positief dus!
- Als werkgever is het belangrijk om de klachten van uw personeel serieus te nemen, en tracht de werksituatie dan ook zo goed mogelijk te verbeteren. Tevreden én gezond personeel levert namelijk meer productiviteit.