Hoe voorkom ik rugpijn op mijn werk?

Oorzaken rugpijn

Bij de meeste rugpijnklachten is er geen organische oorzaak te vinden. Dit worden in de medische wereld aspecifieke lage rugpijnklachten. Naast een medisch en sociaal probleem, is rugpijn ook een financieel probleem omdat er veel ziekteverzuim is door klachten van rugpijn. Rugpijn ontstaat in het algemeen door een samenspel van verschillende factoren.

Persoonlijke factoren

Zaken die meespelen als persoonlijke factoren zijn de lichaamsbouw, lichaamsgewicht, stressfactoren, de algemene en lokale conditie van de spieren, hormonale factoren zoals de menstruatie bij vrouwen. Iemand met veel overgewicht en slappe spieren zal ook veel sneller rugpijn hebben door het zware extra gewicht dat ze dagelijks moeten meetorsen. Stressfactoren gaan over externe factoren die een schade hebben toegebracht aan de rug bijvoorbeeld een verrekking, overbelasting of breuk. Dit kan gebeuren door een auto-ongeval, een valpartij,… .

Werk-gerelateerde factoren

Onder werk-gerelateerde factoren vallen alle omstandigheden waarin iemand aan het werk is. Fysiek werk als zware voorwerpen tillen, zittend werk, de hele dag rechtstaan, lopend bandwerk, slechte stoel, verkeerde hoogte van bureau of computer,… . Deze factoren zorgen voor een voortdurend verkeerde houding wat op termijn kan zorgen tot slijtage van de rug en zo tot chronisch rugklachten kan leiden.

Sportieve factoren

Mensen die niet stretchen hebben sneller last van rugpijn. Ook sporten waarbij de rug belast wordt kunnen op lange termijn leiden tot rugpijnklachten zoals turnen, hardlopen, dansen zoals acro en ballet.

Preventie op het werk

Voorkomen is beter dan genezen, dat spreekwoord kent iedereen wel, maar toch wordt er nog te weinig aandacht besteedt op het werk om rugpijnklachten te voorkomen. Toch kan je met enkele kleine aanpassingen heel wat rugpijn voorkomen.

Aanpassen stoel en bureau

Een bureaustoel heeft de juiste grootte wanneer de persoon met de benen in een hoek van 90 graden op de grond kan plaatsen. Bovendien moeten de armsteunen net onder het bureau passen. Ook dit moet op de juiste hoogte staan.

 Computerscherm

Je computerscherm moet op ooghoogte staan. Zo moet je de hals en rug niet op een verkeerde manier belasten om je werk te kunnen uitvoeren.

Rechtstaand werk

Er zijn mensen die de ganse dag moeten rechtstaan, denk maar aan mensen die aan de lopende band werken, in een winkel, leerkrachten,…. . Wanneer je een lange tijd op één plaats stilstaan is het belangrijk om trachten te bewegen. Dit kan je doen door je gewicht af en toe van het ene been naar het andere te verplaatsen, en door rond te lopen wanneer je dit wel kan doen. Regelmatig de knieën heffen, of je benen naar je zitvlak brengen, met de armen en schouders bewegen, kan ook helpen om je lichaam in beweging te houden.

Zware voorwerpen tillen

Mensen die zware voorwerpen moeten tillen, moeten trachten hun rug zoveel mogelijk te sparen. Kan je gebruik maken van een krik, een transpalet, een rolwagen, gebruik dit dan. Moet je toch een zwaar iets tillen, buig dan door de knieën en hou je rug recht.

Blijf in beweging

Het klinkt misschien een beetje gek maar rugklachten behandel je door juist in beweging te blijven. Hardlopen is natuurlijk geen goed idee, maar zwemmen en wandelen zijn perfect. Ook enkele sessies bij een kinesist of fysiotherapeute kunnen je klachten doen afnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.