Hoe was ik mijn kat?

Normaal gezien is het helemaal niet nodig om je kat te wassen, omdat katten zichzelf meerdere malen per dag wassen. Soms kan het zijn dat je toch je kat moet wassen omdat ze bijvoorbeeld erg vuil is door modder, roet, verf,… .

Speciale shampoo

Voor het wassen van je kat heb je wel speciale shampoo nodig. Er is een groot verschil tussen mensenhuid en kattenhuid, dus gebruik nooit je eigen shampoo om je kat te wassen. Onze shampoos zitten bijvoorbeeld vol met stoffen die haren ontvetten, kattenharen hebben dit niet nodig. Ook heeft de huid van een kat een andere PH-waarde dan onze huid. Door gewone shampoo te gebruiken bij katten kunnen huidproblemen en wondjes ontstaan. Speciale kattenshampoo vind je in elke dierenspeciaalzaak.

Aan de slag!

Wanneer je de juiste shampoo gevonden hebt om je kat te wassen, kan je aan de slag! Begin allereerst met de haren van je kat zorgvuldig te kammen. Verwijder alle klitten. Wanneer je dit niet doen worden de klitten na het wassen alleen maar erger dus let hier zeker op. Maak daarna de kat nat met lauw water (en hou ze stevig vast, want zoals je weet, katten zijn niet dol op water).

Masseer dan de shampoo goed in op de haren van je kat. Begin bij de nek en werk dan zo verder naar de hals. Spoel daarna de vacht weer schoon, en controleer goed dat er geen shampoo is achtergebleven. Let op voor het gebruik van sproeiers. Katten reageren vaak erg angstig daarop. De beste manier is dat je met twee personen bent. 1 iemand houdt de kat vast, en de ander spoelt de shampoo uit de vacht van de kat met een beker en lauw water.

Droog ten slotte de vacht met een haardroger.  Zorg ervoor dat de haardroger niet te warm is, en hou voldoende afstand. Je kan de vacht ook gewoon laten drogen, maar hou de kat dan binnen tot de vacht droog is voor tocht of de koude.

Belonen

Voor sommige katten voelt de haren wassen aan als een ware nachtmerrie. Daarom verdienen ze na een wasbeurt wel een heerlijke beloning zoals kattensnoepjes of zijn lievelingskostje. Misschien zijn ze de volgende wasbeurt dan ook wel opeens een heel stuk rustiger.

Nu is je kat weer heerlijk schoon, en kan ze weer lekker genieten en spelen in de tuin!

Succes met de wasbeurt, want een pretje is het niet altijd =)!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.