Hoe weersta je verkooppraatjes?

Wekelijks word je wel aangeklampt op straat, in het station, in de winkel, aan je voordeur of zelfs op je mobieltje door iemand die jouw iets probeert te verkopen. Vaak wil je al voor men jou iets gevraagd of gezegd heeft die persoon afwimpelen, maar uit respect blijf je toch vooral luisteren en laat je je maar al te vaak verleiden om mee te gaan in de verkoopspraatjes. Hoe wimpel je deze mensen beleefd af, en hoe ga je om met verkooppraatjes? Wel, wij denken even met je mee.

Telefonische verkoper afwimpelen

We beginnen dit artikel met datgene wat ook wel het makelijkste is namelijk een telefonische verkoper afwimpelen. Wat je eigenlijk nodig heb is een assertieve houding, en het vermijden van twijfeling in je stem.

1. Stel vragen

Het is niet altijd meteen duidelijk waarom iemand je opbelt. Soms begint met een hele reeks persoonlijke vragen, een enquête of probeert men jou wijs te maken dat je iets gewonnen hebt, dus daarom is het belangrijk om meteen te weten waarom men je belt. Vraag dus gewoon waarom men je opbelt wanneer het niet duidelijk is.

2. ‘Neen, dankje!’

Het is een beetje lastig om ‘nee’ te zeggen zonder een reden te geven, maar ‘nee’ is wel de meeste effectieve manier om het gesprek te kunnen beëindigen. Wanneer je niet echt antwoordt of je zegt ‘ik weet het niet’, dan ziet de persoon nog de kans om je te overtuigen.

3. Geef duidelijk aan dat je geen belangstelling hebt.

Laat meteen duidelijk blijken dat je totaal geen interesse hebt in wat men jou voorstelt. Ook wanneer men zegt dat het bijna gratis is, dan antwoord je gewoon dat je geen interesse hebt. Je hoeft niet te zoeken naar excuses, geen interesse is voldoende.

4. Laat je nummer verwijderen.

Wanneer je dan toch iemand aan de lijn hebt, kan je meteen van de gelegenheid gebruik maken om je nummer uit het bestand te laten verwijderen. Zo vermijd je in de toekomst dergelijke situaties.

5. Sluit het gesprek af.

Als je duidelijk hebt aangegeven dat je geen interesse hebt, en je hebt gezegd je telefoonnummer uit het bestand te verwijderen, dan kan je het gesprek afronden. Ook wanneer de persoon je blijft proberen te overhalen, antwoord je gewoon opnieuw dat je geen interesse hebt, en dat je gaat neerleggen.

Face-to-face verkoper afwimpelen

Goed gedaan dus! Maar wat bij face-to-face contacten, dat is een pak moeilijker omdat je fysiek heel dicht bij de andere peroon staat. Men zal dan ook van die persoonlijke afstand gebruik maken, en alles in de strijd gooien om jou toch te overtuigen. De stappen verlopen eigenlijk een beetje hetzelfde als bij een telefonische verkoper, maar er zijn meer valkuilen. Deze valkuilen zijn onder andere:

1. Uiterlijke verschijning

Voor verkopers gaat men heel gericht op zoek naar mensen met een uitstraling. Er zijn mensen die van nature gemaakt zijn om dit te doen. Knappe vlotte jongens of schattige slimme meisjes. Een valkuil waar velen weleens in durven trappen, ze denken dan bijvoorbeeld ‘ach ik help dit schattige meisje hiermee’ of ‘die knappe verschijning zal mij niks verkeerd willen verkopen’.

2. Complimenten

Verkopers gaan alles uit de kast halen om te proberen scoren bij eventueel toekomstige klanten. Enkele complimentjes, een lieve glimlach, een vriendelijk woord en een schouderklopje en iedereen smelt. Blijven opletten voor mooie praatjes dus, en laat je niet verleiden door iemand die je een mooi compliment geeft. Een compliment van iemand die jou als persoon niet kent, heeft eigenlijk totaal geen waarde.

3. Stel vragen

Men kan een hele uitleg doen over een bepaald product, of jou proberen te overtuigen maar stel ook vragen. Durf hun lange verkooppraatjes gerust te onderbreken, op een beleefde manier weliswaar. Wees ook kritisch, als een product volgens jou niet voordelig is, kan je dit met je eigen argumenten ook zeggen. Let wel op voor discussie. Met een verkoper wil je echt niet in discussie gaan, ze zijn hierop getraind, en kunnen lang doorgaan. En wellicht wil je al jouw tijd daar niet aan spenderen.

5. Geef je mening

Kom gewoon eerlijk uit voor je mening, bedank iemand voor de uitleg, maar zeg dat je geen interesse hebt. De verkoper zal nog wat argumenten uit de kast halen, maar dan herhaal je nogmaals dat je geen interesse hebt.

6. Rond het gesprek af

Wanneer iemand na aangeven van geen interesse blijft doorgaan dan zeg je dat je nog andere dingen te doen hebt, en dat je het gesprek kan afronden. Je wenst de verkoper nog veel succes toe en voila goed gedaan wederom!!

Nu ben je helemaal klaar om de volgende verkoper af te wimpelen, veel succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.