Hoe word ik een goede manager?

Een goede manager worden, het is niet iedereen gegeven. In onderstaand artikel geven we de eigenschappen die een manager moet bezitten weer. Daarnaast geven we enkele extra tips die jou misschien kunnen helpen om hogerop te klimmen. Veel succes ermee!

Leidinggevend

Een eerste belangrijke eigenschap van een goede manager is dat hij of zij moet kunnen leiden. De manager is het aanspreekpunt van een bedrijf, organisatie of winkel. Hij is diegene die alles in goede banen moet leiden en een overzicht heeft over hoe het bedrijf het doet. Een goede manager heeft zijn personeel in de hand en kan problemen de baas.

Respect

Je kunt pas leiding geven wanneer je ondergeschikten jouw bevelen en adviezen opvolgen. Dit gaan ze enkel doen wanneer ze een bepaald respect voor je hebben. Respect krijg je wanneer je dit ook geeft. Dus een andere eigenschap van een goede manager is respect te hebben voor éénieder, ook voor de poetsvrouw die dagelijks de kantoren schoonmaakt.

Beslissingen kunnen maken

Bij elk bedrijf moeten er beslissingen gemaakt worden. In grote bedrijven gebeurd dit door de Raad van Bestuur, samen met de manager. Wanneer er onenigheid is, of er moeten snelle beslissingen gemaakt worden, is dit aan de manager. In probleemsituaties de juiste knopen doorhakken is een essentiële eigenschap voor een manager.

Verantwoordelijkheid

Wanneer er zaken fout lopen heb je als manager de eindverantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid moet je dan ook als goede manager ten alle tijden opnemen. Hierdoor win je ook aan respect bij je personeel. Ook sta je als manager voor de volle 100% achter je personeel, en achter de keuzes die je maakt, ook al blijkt later dat het toch niet zo positief uitdraait. Wees hier dan ook eerlijk in, maak hieruit conclusies en leer lessen voor de toekomst. Ondernemen is niet eenvoudig, maar door ervaringen zowel mislukkingen als positieve ervaringen leer je de kneepjes van het vak.

Inzicht

Als manager moet je inzicht hebben in je bedrijf. Je moet alle functies kennen, en ook de mensen die de functie uitoefenen. Zorg dat je de kennis hebt over alle processen die gaande zijn, en volg voldoende bijscholingen. Je mag niet achterblijven in de steeds vooruitstrevende samenleving. Heb inzicht in de bedrijfsstructuur, de visie, waarden en normen, zodat je ten volle kan werken volgens de visie achter het bedrijf of organisatie.

Talent?

Sommige mensen lijken een geboren leider, de ideale manager dan. Ze bruisen van zelfvertrouwen, kunnen zaken leiden, communiceren met mensen en lijken geen fouten te maken. Ben je er niet voor weggelegd, dat is heus geen schande. Ook niet als je het geprobeerd hebt, maar het toch niet je ding is. Ieder moet zijn weg vinden in het leven, of je nu een topmanager bent of niet, als je maar houdt van je job, dat is wat telt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.