Hoe word ik enthousiast?

Enthousiasme werd aanstekelijk, ideaal als je de mensen rond jou wil motiveren. Misschien ben je op zoek naar enthousiasme voor je werknemers, je vriendengroep of om je kinderen tot actie te brengen, het maakt niet uit, iedereen vaart wel met een dosis enthousiasme. Bij dit artikel staan we stil bij hoe je enthousiaster kan worden op gelijk welk vlak. Uitproberen maar is de boodschap!

Wat is enthousiasme?

Enthousiasme is een uitstraling die een positief effect heeft op anderen. Met enthousiast gedrag laat je aan de ander zien dat je ergens ontzettend veel zin in hebt. Zodanig veel zin dat je enthousiasme weleens aanstekelijk kan werken. Hierdoor worden saaie klussen opeens wel heel leuk, en verdwijnt een rothumeur als sneeuw voor de zon.

Op het werk

Werkgevers zien bijvoorbeeld heel graag enthousiaste werknemers aan het werk. Door hun positieve houding creëren ze een aangename werkplek voor iedereen. En elke baas heeft graag tevreden werknemers aan het werk, want dat verhoogt ook de productiviteit en komt het bedrijf ten slotte alleen maar ten goede.

Waar heb je enthousiasme nodig?

Je denkt misschien wel na over het feit dat je toch niet overal enthousiast over moet zijn. Klopt, gemaakt enthousiasme valt ook op en daar heeft ook niemand wat aan. Naast op het werk zoals in voorgaande alinea besproken, kan je enthousiasme ook op andere plaatsen gebruiken.

Als (groot)ouder

Soms ben je als (groot)ouder het aanspreekpunt voor problemen van kinderen of kleinkinderen. Vaak merk je door je kleine dingen aan bepaald gedrag ook op dat er iets aan de hand is. Soms willen kinderen iets niet doen, of zijn ze bepaalde dingen beu denk maar aan school. Als ouder of grootouder is het belangrijk om net om die moeilijke momenten hen te motiveren. Vertel over jou schooltijd, en maak ze warm voor alles wat nog komen moet. Moedig hen aan en ga eens met hen om stap. Door veel te praten voel je wat er scheelt, en kan je ook sneller ingrijpen.

Als familielid

Je kent het wel, een verplicht familiefeest en iedereen zit er omdat het moet. Vrolijk de boel op en maak de anderen warm om er een leuk feestje van te maken. Eentje waarover jullie nog jaren zullen spreken, én wat maakt dat jullie de volgende keer gewoon allemaal uitkijken naar een familiebijeenkomst.

Als vriend/vriendin

Wanneer je relatie een beetje saai, eentonig dreigt te worden, dan is het tijd om je enthousiasme en alles wat je in huis hebt uit de kast te halen. Je hebt vast nog wel wat troeven waarmee je je vriend of vriendin weer helemaal warm voor je kan maken. Geef jullie relatie nieuw leven, en vooral geniet weer van elkaar.

Als leraar/lerares

Als leraar en lerares is het vaak moeilijk om je leerlingen van begin tot einde voor alles te blijven motiveren. Ze zijn schoolmoe, en zouden liever wat anders doen. Door zelf enthousiast voor de klas te staan bereik je heel wat. Ook al heb je zelf een slechte dag of niet goed geslapen, laat dit dan niet aan je leerlingen merken. Of je mag best zeggen “hé jongen, ik heb ook een rotnacht gehad, maar wij maken er vandaag een topdag van!”.

Tips

Tot slot willen we nog een paar tips meegeven om extra enthousiast uit de hoek te komen. Op je werk, op school, in je gezin of relatie, waar dan ook.

  • Laat alle remmen los en doe eens lekker gek.
  • Doe wat je ECHT wil doen en niet wat je moet doen.
  • Verwen jezelf.
  • Stel jezelf een doel. Alles wordt leuker als je een doel hebt, enthousiast word je er vanzelf door.
  • Ga dansen!
  • Leer nieuwe mensen kennen en laat je oude patronen los.

VEEL SUCCES!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.