Hoe word ik extravert wanneer ik introvert ben

Introverte mensen willen vaak niks anders dan wat extraverter zijn in hun dagelijkse leven. Ook omgekeerd kan dit het geval zijn want extraverte mensen zouden in sommige gevallen beter eens twee keer nadenken en hun tong tien keer omdraaien.

Introvert

Wat wil dat nu eigenlijk zeggen dat begrip introvert. Introvert werd oorspronkelijk door Sigmund Freud gebruikt in zijn theorie over het libido. Later heeft Carl Gustav Jung de begrippen introvert en extravert gebruikt tot de kern van zijn persoonlijkheidstypologie. Introvert zijn gaat niet alleen over louter verlegenheid. Integendeel, introverte mensen kunnen zich vaak sociaal soepel opstellen, al kost hen dit veel meer moeite en energie. Introverte mensen richten hun energie naar binnen, op de eigen gedachten en gevoelens. Het zijn rustige mensen, maken weloverwogen keuzes, en zijn graag alleen. Ook in een onbekende groep voelen ze zich ongemakkelijk.

Extravert

Extraverte mensen vinden het makkelijk om zich sociaal op te stellen, het hoort gewoon bij wie ze zijn. Iemand die extravert is krijg energie van omringd te zijn door mensen, en door zelf ook een centrale rol in de groep in te nemen. De energie wordt naar buiten gericht, op mensen, activiteiten en sociale bezigheden. Extraverte mensen zijn energiek, actiegericht, enthousiast, spraakzaam en assertief. Ze voelen zich op hun best wanneer ze samen zijn met andere mensen.

De ideale combinatie

De meeste mensen beschikken over een combinatie tussen introverte en extraverte trekken in hun persoonlijkheid. Al bestaan er natuurlijk wel uitersten. Afhankelijk van de situatie waarin mensen zich bevinden, de omgeving, het gevoel van het moment, reageren mensen ofwel introvert als extravert.

Tips

Mensen die heel introvert zijn, kunnen soms moeilijkheden ondervinden in hun sociaal leven zoals bijvoorbeeld op het werk of op school. Ze vinden het moeilijk hun plaats te vinden in een groep of om contact te leggen met een onbekende. Het is moeilijk van een extravert iemand een introvert iemand te maken. Socialiseren kost energie, terwijl dit voor extraverten juist energie oplevert. Er zijn wel mogelijkheden om extraverter te worden, al zal een introvert iemand nooit extreem extravert worden, maar dat hoeft zeker niet. Enkele tips kunnen iemand helpen meer uit zijn schulp te doen komen zodat iemand zich comfortabeler voelt in sociale situaties.

Sociale activiteiten

Neem deel aan sociale activiteiten. Blijf niet huis alleen op de bank zitten, maar ga leven. Schrijf je in voor een hobbycursus zoals koken, een nieuwe taal, bloemschikken, fotografie, … of schrijf je in op de sportschool. Nieuwe contacten leg je er vast. Het voordeel is ook dat je je bevindt in een nieuwe omgeving, waardoor je dus helemaal opnieuw kan beginnen. Weg van oude vooroordelen of mensen waarbij je je eerder al ongemakkelijk voelde.

Assertiviteitscursus

Er worden vandaag de dag tal van assertiviteitscursussen georganiseerd. Zet je schaamte opzij en schrijf je in. Je hoeft niet bang te zijn om in een nieuwe groep terecht te komen. Jullie zijn allemaal lotgenoten wat de drempel misschien iets makkelijker maakt. In deze cursus leer je jezelf beter kennen, leer je om te gaan met voor jou sociaal moeilijke situaties, en leer je communiceren.

Internet

Vind je bovenstaande zaken te ingrijpend om al meteen mee te starten, begin dan klein, op het internet. Wellicht is dit iets wat je wel aandurft omdat je de mensen niet echt ontmoet. Ga op zoek naar forums of blogs die je interesseren en probeer daar met enkele mensen een leuk contact op te bouwen. Blijf wel niet in deze fase hangen. Het gevaar bestaat dat je je volledig hierop gaat focussen waardoor contact met de echte wereld steeds moeilijker wordt.

Tot slot

Extravert zijn of introvert zijn wordt eigenlijk genetisch bepaald. Maar dat wil niet zeggen dat je er niks aan kan veranderen. De basis is dat je je goed moet voelen om wie je bent, en ook op de plaatsen waar je je bevindt. Is dat niet het geval, dan kan je proberen daar wat aan te doen door bovenstaande hulpmiddelen in te schakelen.

Vind je het moeilijk om een passende baan te vinden. Lees dan dit artikel over de beste banen voor introverte mensen.

 

Veel succes!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.