Hoe word ik gedisciplineerd

Huidige niveau

Om te kunnen starten met je disciplinering op te bouwen, moet je natuurlijk wel je huidige niveau van disciplinering kennen. Een aantal richtvragen kunnen je helpen om je niveau te bepalen. Beantwoord alvast even onderstaande vragen.

  • Word je op tijd wakker?
  • Heb je bepaalde verslavingen? (Alcohol, tabak, eten,…)
  • Is je mailbox leeg?
  • Is je bureau geordend?
  • Kom je je afspraken na?
  • Heb je een gezonde levensstijl?
  • Pieker je vaak?
  • Kan je je administratie goed op orde houden?
  • Beweeg je af en toe?
  • Heb je tijd om te ontspannen?

De vijf stadia

Disciplineren bestaat uit vijf stadiums die je moet doorlopen. Deze stadia zijn: acceptatie, wilskracht, uitdagend werk, produceer en doorzettingsvermogen. De eerste pijler in de weg naar disciplinering is acceptatie. Deze is de belangrijkste, wanneer je hier een goede start in maakt, volgen de andere pijlers ook makkelijker.

Acceptatie

Acceptatie betekent dat je je huidige niveau van discipline zelf correct kan inschatten en erkennen. Dit klinkt vast logisch, maar je zal ervan versteld staan hoe laag mensen zich soms inschatten. Acceptatie gaat om een juiste inschatting zodanig dat je weet aan wat je nog moet werken om op een bepaald niveau te geraken. Dit niveau is je startniveau, vanaf nu kan je enkel maar gaan opbouwen.

Wilskracht

Bovenstaande vragen hebben je inzicht gegeven op welke terreinen je discipline nodig hebt in het leven. Discipline helpt je om vooruit te komen in het leven, en je kwaliteiten te versterken. Hiervoor heb je wilskracht nodig. De wil om te veranderen, om iets te doen.

Uitdagend werk

Een derde pijler voor meer disciplinering is uitdagend werk. Mensen moeten een uitdaging hebben in het leven, een doel. Pas als je een doel hebt, kan je ergens naartoe gaan werken. Ieder mens heeft een reden nodig om door te gaan, een reden om ’s ochtends je bed uit te komen. Een uitdaging in het leven is alvast de perfecte reden.

Produceer

Deze vierde pijler produceer staat voor het feit dat je dingen moet ondernemen in het leven, dingen doen om er iets van te maken. Dit kan gaan over praktische stappen die je moet zetten om je doel te bereiken, maar ook mentaal moet je overgaan tot gedragsveranderingen.

Doorzettingsvermogen

De laatste pijler sluit eigenlijk mooi aan bij de eerste pijler. Naast de acceptatie moet je beschikken over een grote dosis doorzettingsvermogen om te komen tot een resultaat, namelijk een gedisciplineerder leven. Discipline gaat over veranderingen teweeg brengen. Maar het zijn net die veranderingen die je moet blijven volhouden. Hiervoor heb je doorzettingsvermogen nodig. Met deze ingredi√ęnten kom je overal. De volhouder wint altijd! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.