Hoe zorg ik dat mijn kinderen op tijd naar bed gaan

Kinderen en bedtijd, dat lijkt soms een onmogelijke combinatie. Sommige ouders zitten letterlijk elke avond met de handen in het haar. Toch hoeft het helemaal geen hels karwei te zijn. Het kan leuk zijn, en ook vlot gaan. Voor kinderen is routine een echte must, met enkele eenvoudige tips kunnen jullie als ouders binnenkort ook weer genieten van een rustige avond samen.

Regels

Eerst en vooral is het belangrijk om als ouders op dezelfde lijn te gaan staan. Bespreek samen welke afspraken je maakt omtrent het naar bed gaan. Als je samen achter dezelfde regels staat, laat deze dan weten aan je kinderen. Pas als er duidelijke regels zijn kunnen ze zich gaan gedragen wat er van hen verwacht wordt.

Uur van het slapengaan

Het is voor ouders moeilijk om de juiste bedtijd voor je kind te bepalen. Het tijdstip waarop kinderen naar bed moeten, hangt af van de hoeveelheid slaap die ze nodig hebben en het tijdstip dat ze moeten opstaan. Om het juiste uur te weten moet je een beetje gaan rekenen. Bijvoorbeeld: Als je kind om 7 uur moet opstaan, en 12 uur slaapnodig heeft, dan moet je kind om 19 uur gaan slapen. Als je kind maar 11 uur slaap nodig heeft, dan wordt dit 20 uur, een uurtje later dus.

Eerst en vooral moet je dus gaan bepalen hoeveel uur slaap je kind nodig heeft. Dit is verschillend voor ieder kind. Hou dus voor broers en zussen niet dezelfde slaaptijd aan.

Volgens leeftijd

  • 4 – 5 jaar: 12 uur per dag.
  • 6 – 8 jaar: 11 uur per dag.
  • 9 jaar: 10,5 uur per dag.
  • 10-11 jaar: 10 uur per dag. 
  • 12 jaar: minstens 9 uur per dag.  

Dag- en nachtritme

De algmene regel is dat kinderen het best functioneren wanneer
het dag en nacht ritme grotendeels hetzelfde is. Dus niet al te grote verschillen door de week en tijdens het weekend. Wanneer de verschillen te groot zijn, raken kinderen uit hun ritme en zijn ze eerder vermoeid, vooral wanneer ze weer op de schoolbanken zitten. Ook tijdens vakanties is het belangrijk dit dag en nachtritme zoveel mogelijk trachten te respecteren. Natuurlijk mogen ze eens een keertje wat langer opblijven, maar probeer dit toch een beetje binnen de perken te houden.

Routine

 

Routine werkt altijd, zeker voor kinderen. Zorg voor een slaapritueel. Zorg dat de kinderen weten wanneer het bedtijd is voor hen, zodanig dat ze zelf al de activiteit waarmee ze bezig zijn eindigen. Leer hen hun eigen routine aan: pyjama aan, tanden poetsen en naar toilet gaan. Wil je dat je kinderen hun kleding voor de volgende dag ook al klaarleggen, dan kan je dit ook in hun slaapritueel inplannen. Daarna het bed in en dan kan je kiezen: nog een verhaaltje voorlezen of lezen ze liever zelf? Spreek wel een tijdslimiet af bijvoorbeeld een kwartiertje en dan moet het licht uit. Kinderen kunnen dus zelf op hun klokje zien wanneer het nu echt tijd is om te gaan slapen.

Opstaan

Leer hen naast het uur van het slapengaan, ook het uur voor het opstaan aan. Sommige kinderen slapen door tot de ouders hen komen wekken, maar sommige kinderen staan al veel te vroeg op. Net als een uur voor het slapengaan, kan je ook een uur voor opstaan invoeren. Bijvoorbeeld in de week mogen ze voor 7 uur niet uit het bed komen. Kinderen die al erg vroeg wakker zijn kan je wel toelaten in hun bed een boek te lezen. Voor de weekends kan je een uurtje later rekenen omdat ze dan waarschijnlijk ook iets later in bed gaan.

Hou vooral vol! Soms kan het in het begin wat stroef lopen, maar als je kinderen zien dat je het meent en dat dit de nieuwe routine wordt, dan luisteren ze wel na verloop van tijd. Onthou, de aanhouder wint altijd! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.