Hoeveel geld heb ik nodig voor mijn pensioen?

Veel mensen stellen zich weleens de vraag hoeveel geld ze nu werkelijk nodig hebben om hun oude dag om een financieel makkelijke wijze door te kunnen brengen, met andere woorden, hoeveel geld moeten ze aan de kant laten staan of bijeen sparen voor hun pensioen. In onderstaand artikel geven we je een aantal richtlijnen, maar alles hangt natuurlijk af van jouw eigen inkomsten- en uitgavenpatroon en onvoorziene omstandigheden.

Heb je al eens gedacht aan het verkrijgen van een passief inkomen? Kijk dan eens hier:  Een Passief Inkomen Verdienen.

Uitgavenpatroon

Hoeveel je precies nodig hebt voor je pensioen hangt af van jouw uitgavenpatroon. Heb je tijdens je leven bijvoorbeeld de gewoonte gehad om twee keer per week te gaan uiteten, en wil je dit tijdens je pensioen ook nog doen, dan moet je dit mee incalculeren in je uitgavenpatroon. Ook zijn er misschien nog bepaalde wensen die je hebt en graag tijdens je pensioen wil waarmaken. Denk bijvoorbeeld aan verre reizen maken, verbouwingen aan de woning,… . Hier moet je dan natuurlijk ook rekening mee houden, en extra geld voor aan de kant zetten gedurende je werkleven.

Bereken je pensioen

Op de website http://mijnpensioenoverzicht.nl vind je een totaaloverzicht van je AOW en pensioen. Hier vind je niet alleen het brutobedrag van je pensioen, maar ook een inschatting van het nettobedrag, dat is hetgene wat je uiteindelijk maandelijks zal ontvangen. Hou er rekening mee dat dit slechts een schatting is, en dus kan verschillen met wat je in werkelijkheid op je bankrekening zal zien verschijnen. Via http://pensioenkijker.nl kun je met een pensioenplanner het gezamenlijke pensioen van jou en je partner bekijken. Heel handige website dus!

Belangrijk!

Het is vooral belangrijk om je af te vragen wat je wil gaan doen in de toekomst. Is het mogelijk om vroeger te stoppen met werken of niet? Als je bijvoorbeeld nog een hypotheek of andere leningen hebt lopen, of nog studerende kinderen, is vervroegd op pensioen gaan niet de meest ideale situatie. Denk ook verder na dan enkel een leuk huis en wat reizen. Jullie worden ouder dus misschien zijn er op een dag wel aanpassingen nodig aan de woning, of wordt één van de twee ziek en zijn er veel medische kosten. Of wanneer jullie de keuze maken om naar een bejaardentehuis of flatje te gaan. Dat zijn allemaal zaken waar je voor de toekomst toch rekening mee moet houden. Een beetje spaargeld is dus zeker geen overbodige luxe.

Tot slot

Om het artikel af te sluiten willen we antwoorden op de vraag van dit artikel ‘hoeveel geld heb ik nodig voor mijn pensioen?’. Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat je dezelfde levensstandaard kan aanhouden als wanneer je nog aan het werk was. Dit wil zeggen dat je geen moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, en nog steeds af en toe eens iets leuk kan gaan doen. Daarnaast is het belangrijk om maandelijks wat te kunnen sparen voor mogelijke ziekte of onvoorziene omstandigheden in de toekomst. Geniet van elke dag, en leef zoals je dat wil, het leven gaat al veel te snel voorbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.