Is het verstandig om geld te lenen met een BKR toetsing

BKR is in het leven geroepen om mensen in eerste instantie te beschermen. Ze willen op deze manier voorkomen dat mensen te veel hooi op hun vork nemen. BKR beslist niet of mensen al dan niet krediet krijgen, ze maken enkel de afweging of krediet nemen in uw geval een goede optie is. Men wil zo voorkomen dat mensen zich in financiële problemen werken alvorens ze gestart zijn met bijvoorbeeld een eigen zaak of de aankoop van een huis.

Niet alle gegevens

Soms denken mensen dat wanneer ze een BKR toetsing laten uitvoeren dat men hun volledige financiële huishouden in kaart brengen. Dat is echt niet zo. Men houdt bijvoorbeeld geen rekening met volgende zaken: het inkomen, belastingschuld, onbetaalde facturen bij leveranciers en studiefinancieringen van DUO (vroeger Informatie Beheer Groep). Ook hypotheken worden pas geregistreerd wanneer er sprake is van een belastingsachterstand met een duur langer dan 30 dagen.

Doen of toch maar niet?

Geld lenen is op zich al iets waar je als koppel of alleen erg goed over moet nadenken. Hou rekening met alle factoren, niet alleen die van nu, maar ook later. Is het ook haalbaar wanneer je eens een financiële tegenslag zal hebben, kunnen de kinderen nog gaan studeren. Ga niet overhaast te werk en zorg altijd voor nog wat financiële ademruimte. Leven gaat over meer dan over geld alleen.

Wie beslist?

BKR beslist NIET of u al dan niet een lening krijgt bij een financiële instelling. Deze eindbeslissing wordt genomen door de kredietverstrekker. Deze kredietverstrekker zal een afweging maken na onder andere het bekijken van een BKR toetsing. Hij zal ook andere gegevens gaan verzamelen zoals bijvoorbeeld het inkomen, de gezinssituatie de woonlasten. Dit zijn de gegevens waarover het BKR niet beschikt.

De BKR gaat vooral na of mensen niet meer gaan lenen dan dat ze eigenlijk kunnen aflossen. Dit om een grote financiële put te vermijden. Soms zijn mensen heel optimistisch, denken ze dat alles vanzelf zal gaan en zien ze er geen graten in. Daarom is zo’n BKR toetsing erg nuttig en kan mensen behouden voor grote problemen.

Gezond verstand en geld lenen met BKR

Tot slot wil ik nog meegeven wat eigenlijk voor alle belangrijke beslissingen in je leven geldt. Gebruik je gezond verstand. Ga geen lening aan waarvan je op voorhand weet dat je dit nooit kan aflossen met de maandelijkse inkomsten die je hebt. Wees ook eerlijk de kredietverstrekkers. Hou geen zaken verborgen zoals bijvoorbeeld een schuld bij een bedrijf want zo’n zaken komen vroeg of laat toch bovendrijven. Het is in ieders belang te weten waar je voor staat. Ga voor de beste keuze voor jullie zelf, en voor later, veel succes!

Kijk ook eens bij het artikel: ‘direct geld lenen zonder BKR toetsing‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.