Korte online communicatietraining

We communiceren dagelijks en stellen ons niet de vraag hoe we dit doen. Toch is het belangrijk om soms eens stil te staan bij de wijze waarop je communiceert en welke invloed jouw communicatiestijl op anderen heeft. Met de komst van het internet zijn er online communicatietrainingen te volgen. Wat is communicatie? Welke invloed hebben externe factoren?

Wat is communicatie?

Communicatie is de overdracht van een boodschap tussen mensen. Deze boodschap kan bestaan uit woorden (taal), gebaren, signalen of tekens. We communiceren niet enkel met woorden, ook onze lichaamshouding en mimiek vallen onder de term communicatie. Alles wat we doen of zeggen is dus eigenlijk communiceren, al staan we hier niet altijd bij stil wanneer we in gesprek zijn met iemand.

Sociale beïnvloeding

Ook heeft elke vorm van communicatie effect op onze gesprekspartner. Van deze beïnvloeding zijn mensen zich niet altijd bewust. Toch kan het helpen wanneer je weet welke invloed jouw communicatiegedrag op de ander heeft. Elkaar begrijpen zorgt voor een beter verloop van de communicatie in de toekomst, en dus een versterking van de relatie.

Op school, op het werk, door je ouders, door vrienden, door de media, we worden allen beïnvloed door de wereld rondom ons. Kinderen leren sociale vaardigheden van hun ouders en vooral ook door in contact te komen met hun leeftijdsgenoten. Daarom is het zo belangrijk om kinderen op regelmatige basis naar school te laten gaan, ook al zijn ze nog niet schoolplichtig.

Door om te gaan met hun leeftijdsgenootjes leren ze welke sociale regels er gelden. Ze leren te luisteren naar andere kinderen, elkaar te laten uitpraten en dat ze niet hoeven te schreeuwen om gehoord te worden. Deze spelregels van communicatie leer je doorheen je ganse leven, maar het begint al op zeer jonge leeftijd.

Beter communiceren kan je leren!

Het is nooit te laat om je communicatievaardigheden bij te schaven. Sommige mensen beschikken van nature uit over goed aangeleerde sociale vaardigheden. Anderen hebben hier iets meer moeite mee. Toch kan iedereen bewuster leren communiceren. Door sociaal contact zie je welke communicatiepatronen anderen hanteren en hoe anderen daar dan ook op reageren.

Probeer eens bewust te kijken naar mensen die met elkaar in gesprek zijn. Hoe praten zij, op welke manier kijken ze de ander aan, welke lichaamshouding nemen ze aan en welke uitstraling hebben ze naar elkaar toe.

Door te observeren kan je zeer goed zien wat er goed loopt in een gesprek, maar zeker ook wat er beter kan. Stel gerust ook vragen over iemands communicatievermogen, hieruit leer je ook heel wat.

Vraag ook eens hoe mensen naar jouw sociale vaardigheden kijken. Vinden ze je een aangename praten of luister je beter? Toon je interesse in de gesprekspartner of kom je eerder afgeleid en gespannen over? Het is zeker de moeite om jouw communicatiegedrag onder de loep te nemen.

Voorbeelden van goede en slechte communicatie in een gesprek

Of een gesprek goed is wordt bepaald door minstens twee mensen waarbij, in theorie, op ieder moment één persoon spreekt en de andere of anderen luisteren. Een goed gesprek bestaat uit iemand die beleefd luistert naar een verhaal en bijvoorbeeld een aantal vragen stelt om zijn interesse te tonen.

Vervolgens neemt de spreker het op zich om ook interesse te tonen in diegene die luistert door de luisteraar te ondervragen naar zijn verhalen.

Dit laatste gebeurt helaas niet zo vaak. Hoe vaak komen we niet iemand tegen die, wanneer je beleefd luistert, urenlang zijn verhalen kan houden zonder ook maar enige aandacht te schenken aan de luisteraar. Misschien is de spreker hier onbewust van maar dit kan zeker gezien worden als een soort van narcisme.

Kijk maar eens naar de volgende gespreksvoorbeelden (geïnspireerd op een artikel van artofmanliness.com):

  • ‘Goede’ communicatie

James: Ik denk eraan om een nieuwe auto te kopen

Rob: Echt waar? Naar welke modellen heb je gekeken?

In dit kleine voorbeeld is Rob een goede luisteraar door interesse te tonen in welke auto James wil kopen.

  • ‘Slechte’ communicatie

James: Ik denk eraan om een nieuw auto te kopen

Rob: Echt waar? Ik zit er ook aan te denken om een nieuwe auto te kopen.

James: Welke auto wil je kopen?

Rob: Gisteren heb ik een Mustang gereden en die reed geweldig.

In dit geval is Rob een slechte luisteraar door niet in te gaan op wat James duidelijk graag wil vertellen. James is vervolgens zo hoffelijk om te vragen aan Rob welke auto hij wil. Wanneer Rob nu op z’n eigen verhaal door gaat is hij communicatief gezien niet echt fijn bezig. Maar, wanneer hij, na bovenstaand gesprek, besluit om James het volgende te vragen is hij juist wel goed bezig:

Rob: Maar vertel eerst over jouw auto, welke wil je gaan kopen?

In dit geval heeft Rob even zijn eigen verhaal kunnen vertellen om vervolgens weer terug te komen op James’ zijn verhaal. Dit is een vrij natuurlijke manier van verhalen vertellen en dit geeft James op zijn beurt weer de optie, wanneer hij is uitgepraat, om Rob naar zijn ervaringen te vragen.

Al met al is er veel te leren over communicatie. Via het internet kun je verschillende communicatietrainingen volgen die je een nog dieper inzicht geven in hoe goede en effectieve communicatie eruit zien. Mocht je ooit in een café zitten met iemand tegenover je die uren achter elkaar doorpraat, dan rest er weinig anders dan van je koffie te genieten en interesse te tonen in de ander; dan heeft ten minste een iemand plezier in het gesprek.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.