Kriebelhoest en praktische oplossingen

Even lekker lachen of praten eindigt al gauw in een hoestbui wanneer je kriebelhoest hebt. Nooit geen kriebelhoest gehad, doe dan het volgende. Pak een pepervaatje of een pak met poedersuiker. Gooi een theelepel vol hiervan in je keel en je ondervindt de uiterst plezante gevolgen van kriebelhoest. Hieronder staan wat praktische oplossingen om van je kriebelhoest af te komen.

Honing en kriebelhoest

Honing en hoesten in het algemeen prima samen. Met kriebelhoest is dat vaak ook het geval. Honing heeft een verzachtende werking op je keel. Je kriebelhoest zal er niet van over gaan, maar het verlicht wel.

Praten en kriebelhoest

Wanneer je kriebelhoest hebt probeer je van nature niet zoveel te praten. Doe dit dan ook niet. Wanneer je veel praat irriteer je de plek waar de kriebelhoest vandaan komt en dat is natuurlijk niet zo verstandig. Wanneer je wel moet praten, doe het dan wel zachtjes, ga in ieder geval niet schreeuwen.

Droge lucht en kriebelhoest

Droge of erg koude lucht zijn niet echt bevorderlijk voor je kriebelhoest. Nou ja, wel voor je kriebelhoest, maar niet om er vanaf te komen. Probeer airco’s en koude avondlucht te vermijden. Nog een goede tip is om door je neus adem te halen. Hierdoor wordt de lucht die je ademt al wat vochtig en warm, wat helpt om je kriebelhoest in toom te houden. Wanneer je neus dicht zit, is het uiteraard verstandig om verder te ademen door je mond.

Probeer in ieder geval je keel zoveel mogelijk te ontzien. Een hoestdrankje van bijvoorbeeld De Kruidvat kan ook prima helpen. Zelf vind ik de dropdrankjes wel prima te drinken. Kriebelhoest gaat in principe na een paar dagen, of misschien zelfs al na een dag over. Naar mijn ervaring kan kriebelhoest ook de voorloper zijn van een griep. Wanneer je zweterig, warm en soms een beetje misselijk wordt is er waarschijnlijk een griepje op komst. Veel rust nemen is dan verstandig. Bij aanhoudende griep is een bezoekje aan de dokter niet af te raden.

Wanneer je rookt is het uiteraard verstandig om dit tijdelijk op te geven, misschien zelfs een goed excuus om er helemaal mee te stoppen ;).