Wat kunnen probiotica voor je betekenen?

Tegenwoordig word je om de oren geslagen met probiotica, maar wat zijn dit juist en zijn ze echt zo goed voor je lichaam? In dit artikel komen we het allemaal te weten.

Wat zijn probiotica?

Probiotica is een verzamelnaam voor de goede bacteriën die een gunstig effect zouden hebben op onze algemene gezondheid, met onze darmen op nummer 1. Producten met als merknaam yakult, actimel, activia en vifit zijn de melkproducten waarvoor veel reclame wordt gemaakt. Dit zijn producten waar probiotica inzit, maar in dit artikel gaan we stilstaan bij de probiotica in zijn pure vorm in tabletten, poeders en druppels. Deze zijn verkrijgbaar bij elke apotheek. Wanneer je twijfelt vraag dan raad aan je apotheker of arts, zij kunnen vast en zeker antwoord geven op al je vragen.

Wat doen ze?

Deze pure vorm van probiotica helpen de spijsvertering, de darmflora, bevorderen het immuunsysteem, verminderen bepaalde allergieën, helpen diarree te voorkomen en zouden ook preventief werken bij allerlei gynaecologische kwaaltjes. Misschien kan je sommige zaken zelfs met probiotica gaan voorkomen in plaats van ze te laten uitmonden in een veel groter medisch problemen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Darmflora?

Probiotica is het meest gunstige voor onze darmflora, maar wat is dat nu precies darmflora? De darmflora is een verzamelnaam van alle bacteriën in de darm. De samenstelling van de darmflora is bij iedere persoon anders. Er moet een goed evenwicht zijn tussen de goede en slechte bacteriën, en de goede bacteriën moeten natuurlijk in de grote meerderheid zijn. De darmwand bevat afweercellen die samenwerken met de goede darmbacteriën. Deze goede cellen zorgen voor een goede weerstand en beschermt dus zo tegen ziekten.

Praktisch?

Je hoeft natuurlijk niet dagelijks je ganse leven probiotica te slikken. Wat je kan doen is af en toe eens een kuur van veertien dagen nemen. Dit heeft zeker al een gunstige invloed op je algemene gezondheid. Na een kuur antibiotica is het ook zeer zinvol om probiotica te nemen. Ook na chemotherapie, een cortisonenkuur of een lange inname van pijnstillers helpt probiotica je lichaam weer in evenwicht te brengen.

De juiste probiotica

Er bestaan uiteraard verschillende merken probiotica. De meest bekende zijn ‘Herborist’ met het preparaat ‘Herba Muco Flora’. Dit is een natuurlijk product dat twee à drie uur in de maag kan blijven. Er zit ook insuline in, wat ervoor zorgt dat de natuurlijke bacteriën weer gaan aangroeien. Er zit ook glutamine in, dit is een aminozuur dat een energieboost geeft aan de slijmvliescellen, waardoor zich die weer gaan herstellen.

Tot slot

Probiotica is geen wondermiddeltje, maar het is wetenschappelijk bewezen dat het wel degelijke een positieve invloed heeft op onze algemene gezondheid, met onze darmflora op de eerste plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.