Lage rugpijn behandeling en preventie

 

Het is onmogelijk om alles over lage rugpijn te schrijven in een artikel. Verschillende auteurs hebben namelijk boeken vol geschreven over het onderwerp. Hoe dan ook, in dit artikel wordt een poging gedaan om het meest essentiële over lage rugpijn te beschrijven, zonder in te gaan op moeilijke beschrijvingen over hoe je lichaam in elkaar zit.

Symptomen lage rugpijn

Lage rugpijn wordt gewoonlijk gedefinieerd als acuut of chronisch. De rugpijn is acuut wanneer de rugpijn korter dan een maand duurt en niet veroorzaakt is door een bepaalde medische conditie. Vreemd genoeg wordt lage rugpijn pas chronisch genoemd wanneer het langer dan zes maand aanhoudt. Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Echter, de oorzaak achter 85% van alle lage rugpijn klachten is onbekend, meestal omdat de rugpijn na een aantal dagen weer afzakt. Lage rugpijn begint vaak na het oplopen van een blessure, het tillen van een zwaar object of het maken van een abrupte beweging. Een van de meest voorkomende oorzaken van lage rugpijn is het samentrekken van spieren. Moeilijke termen zoals Spondylolisthesis, Osteoporosis en Osteoarthritis worden gebruikt om iemands lage rugklachten te beschrijven.  Wanneer er naast de rugklachten nog bijkomende klachten optreden is het vaak verstandig om een dokter te raadplegen.

Behandeling lage rugpijn

Aangezien er verschillende oorzaken zijn voor lage rugpijn, zijn er ook verschillende behandelingen voor lage rugpijn. Van accupunctuur tot warmte therapie. Een van de meest voorkomende behandelingen zal bestaan uit voorschrijven van spierverslappers door je huisarts.

Een vaak bediscussieerd punt is of het helpt om te bewegen wanneer je lage rugpijn hebt. Er zijn nog geen studies die bewijzen dat beweging helpt om lage rugpijn te behandelen. Veel experts geloven echter dat beweging helpt om de rugspieren te versterken, wat de kans op lage rugpijn verkleint. Met beweging wordt hier bedoelt lopen, fietsen of zwemmen. Activiteiten met een hogere belasting voor je lichaam kunnen averechts werken op je fysieke gezondheid. Andere experts claimen juist dat voorzichtige oefeningen het beste helpen om snel van je lage rugpijn af te komen. Persoonlijke ervaring lijkt me echter de beste graadmeter om het nut van beweging te kunnen beoordelen.

Preventie lage rugpijn

Het voorkomen van lage rugpijn is relevant, zeker wanneer je al vaker symptomen van lage rugpijn hebt ervaren. Hieronder staan een aantal algemene regels over hoe je lage rugpijn kunt voorkomen:

  • Rechtop staan is erg belangrijk. Dit betekent dat je heupen en schouders in een rechte lijn moeten staan.
  • Probeer te voorkomen om lang stil te staan. Je kunt beter gaan lopen, probeer hoge hakken zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Wanneer je veel zit is een goede stoel van groot belang. Ongetwijfeld ben je al veel aanbevelingen tegengekomen over welke stoel het beste voor je is. Aangezien je niet altijd in staat bent om te kiezen op welke stoel je zit, kan het helpen om regelmatig van stoel te verwisselen (bijvoorbeeld om de twee uur).
  • Wanneer je in een auto rijdt probeer dan met je schouders tegen de stoel aan te zitten. Wanneer je stoel te ver naar achteren staat, leun je naar voren en dit is slecht voor je rug.
  • Wanneer je lange tijd hebt stil gezeten is het onverstandig om zware objecten te tillen. Beter is het om eerst even rond te lopen, voordat je iets optilt.
  • Probeer in een redelijke conditie te blijven. Zelf heb ik ervaren dat wanneer ik lang geen goede beweging heb gehad, de kans op rugklachten voor mij snel toeneemt. Wandelen, fietsen of zwemmen zijn prima manieren om jezelf in redelijke conditie te houden.
  • Wanneer je iets tilt probeer dan absoluut niet je rug als een soort hefboom te gebruiken. Het is beter om door je knieën te zakken, of samen met iemand anders een zwaar voorwerp op te tillen.

Afsluiting lage rugpijn

In dit artikel zijn een aantal essentiële zaken betreffende lage rugpijn opgenomen. Uiteraard is dit slechts het topje van de ijsberg. Persoonlijk merk ik dat lage rugpijn vaak voortkomt uit een slechte levensstijl een goede lichaamshouding in van levensbelang. Een aantal jaar geleden zat ik meer dan een maand lang aan een te laag bureau te werken. Dit ging prima totdat ik wakker werd met een behoorlijke pijn in mijn rug. Drie dagen lang kon ik nauwelijks mijn sokken en schoenen aan krijgen. Uiteraard heb ik na die tijd mijn bureau verhoogt en geen last meer gehad van lage rugpijn.

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.