Leer je talenten kennen voor op de arbeidsmarkt

Het wordt steeds moeilijker om een plaats te vinden op onze arbeidsmarkt. Veel mensen zoeken werk, en de arbeidsplaatsen lijken er minder en minder te worden. Daarom is het belangrijk om al vroeg te weten wat jouw talenten zijn, zodat je ze optimaal kan gebruiken op de arbeidsmarkt. We zetten de tien belangrijkste talenten in dit artikel voor jou op een rij. Wellicht zijn er enkele talenten die jij ook bezit, maar die je nog niet volledig ontwikkeld hebt, hoog tijd om aan de slag te gaan dus!

Kritisch oog

Vandaag de dag wordt alles meer en meer computergestuurd, toch is een kritisch oog in elke baan van belang. Een computer is geen mens, en kan dus belangrijke informatie mislopen. Een computer kan geen vragen stellen, heeft geen menselijk inzicht, dit zijn vaardigheden die bij elke baan van pas komen.

Anderen aanvoelen

Werkgevers zoeken mensen die sociaal voelend zijn, dit wil dus zeggen dat je beschikt over grote sociale en emotionele vaardigheden, ook dit hebben computers niet in zich. Wie een hoog sociaal IQ heeft, kan snel de emoties van collega’s en andere mensen op de werkvloer aflezen, zo worden problemen sneller opgemerkt en wordt de goede werking van het bedrijf niet bedreigd. Mensen presteren sowieso beter als ze goed opschieten met de collega’s en zich goed voelen op het werk.

Snel én creatief

Snelheid en resultaten, daar houdt een werkgever van, als je daarbij ook nog eens erg creatief bent, dan ben je helemaal binnen. In verschillende jobs heeft creativiteit een meerwaarde. Bij unieke problemen, kan je soms met een beetje creativiteit een uitkomst bereiken.

Talen

Aangezien veel bedrijven wereldwijd contacten hebben is het spreken van meerdere talen geen overbodige luxe. Ook vind je meer en meer collega’s op de werkvloer met diverse roots. Alleen al om binnen Europa te werken verwacht men een goede kennis van het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Nieuwsgierigheid

Veel problemen waar bedrijven vandaag de dag mee kampen zijn op zijn minst complex te noemen. Er bestaat niet één manier om ze op te lossen. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid kan jou als werknemer uitdagen om meer te weten te komen over het probleem, en steeds te blijven zoeken naar de juiste oplossing. Het is als het ware jouw motivator om een oplossing te vinden.

Leergierig

Wanneer je nieuw op de werkvloer bent, of zelfs nog maar op het sollicitatiegesprek moet je laten zien dat je erg graag bij wil leren, en dat je ervan houdt om meer te weten te komen over het bedrijf. Ga in gesprek met oudere collega’s, lees erover, zoek het internet af en blijf leren.

Tot slot

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen talenten, en dat je deze kan inzetten in het werkveld. Zorg ook dat je werkgever ziet welke jouw talenten zijn en dat ze wel degelijk nuttig zijn voor het bedrijf. Veel succes ermee!

Kijk ook eens bij ons artikel ‘Wat zijn de beste banen voor introverte mensen‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.