Non-verbale communicatie training

Non-verbale communicatie is het communiceren door middel van gebaren, mimiek en lichaamshouding. Woorden komen er niet aan te pas. Voor diverse doeleinden is het belangrijk om je bewust te zijn van de non-verbale signalen die je uitzendt. Wat houdt die non-verbale communicatie nu allemaal in en hoe kan je hier voordelen uit halen. Wij leggen in dit artikel alle aspecten uit die te maken hebben met non-verbale communicatie. Ook geven we een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat de communicatie positief verloopt.

Wat is non-verbale communicatie?

Non-verbale communicatie omvat alle communicatie tussen mensen zonder woorden of taal. Denk maar aan gebaren, mimiek, tekens, signalen en lichaamshouding. Mensen denken soms dat communiceren enkel gaat over een dialoog aangaan met iemand, het gaat echter over veel meer.

De houding wanneer je met iemand praat, het rollen met de ogen, het klakken met je tong, het niet aankijken van de personen zijn allemaal non-verbale gedragingen die effect hebben op het verloop van de communicatie. Gebarentaal valt niet onder non-verbale communicatie. Bij deze vorm van communicatie wordt immers wel degelijk gebruik gemaakt van een taal namelijk aangeleerde gebaren.

Afstand en nabijheid

Ieder mens heeft een ruimte rondom zich en je bepaalt zelf hoe dicht je iemand laat komen. Dit is je eigen territorium en dit zal door de tijd heen steeds veranderen. Soms is je territorium erg klein voor mensen waar je heel close mee bent bijvoorbeeld. Die mogen fysiek erg dicht bij je komen. Andere mensen zoals bijvoorbeeld bij zakenrelaties behoud je een zekere afstand. Dat is ook heel normaal en zo hoort het ook. Het zou maar raar zijn mocht je bijvoorbeeld elke dag je baas innig gaan knuffelen.

Soms is het niet duidelijk voor anderen hoe dicht ze fysiek mogen komen. Geef dit dan ook aan. Mensen communiceren niet altijd even duidelijk, maar geef je grenzen aan om problemen in de communicatie te vermijden.

Lichaamshouding en communicatie

We communiceren allemaal non-verbaal. Dat hebben we zo geleerd, toch zijn we er ons niet altijd bewust van. Je lichaamshouding vertelt heel wat over jezelf. Het laat zien hoe zelfverzekerd je bent of hoe je in het leven staat. Ben je een twijfelaar of een vechter? Sta je met de schouders rechtop of eerder voorover gebogen? Dit is een beeld dat mensen over je hebben door je lichaamshouding.

Probeer een ontspannen lichaamshouding te hebben. Kijk eens rond je hoe mensen staan. Ga voor de spiegel staan en probeer rechtop te staan. Jij bent de moeite waard dus je mag zeker met opgeheven hoofd en rechte schouders door het leven gaan.

Mimiek en communicatie training

De mimiek kan je aflezen van het gezicht. Emoties worden geuit door middel van een uitdrukking op het gelaat. Denk maar aan met de ogen rollen, de mondhoeken omhoog trekken, glimlachen of grijnzen. Een uitdrukking op iemands gelaat laat soms meer zien dan datgene wat iemand aan het vertellen is.

Mimiek is iets heel moeilijk om op te oefenen of om tips over te gaan. Je gezicht neemt de uitdrukking over hoe je je op dit moment voel. Je kan altijd wel aan de mensen in je nabije omgeving vragen hoe ze vinden dat jij overkomt. Dit kan je vast ook vooruit helpen.

Oogcontact en non-verbale communicatie

Diepe en intense emoties komen tot uitdrukking via de ogen. Oogcontact staat gelijk aan persoonlijk contact. Wanneer je met iemand in gesprek gaat is het belangrijk van oogcontact te maken. Zo laat je aan je gesprekspartner merken dat je wel degelijk aan het luisteren bent en dat je interesse hebt. Vlinders in de buik worden gevoed door oogcontact. Met de ogen gaat men aftasten wat men van elkaar wil en voelt men of er een klik is.

Vind je het lastig om iemand in de ogen te kijken? Vraag je eens af waarom. Wanneer je met iemand praat en je kijkt in de ogen krijgt het gesprek een heel andere dimensie. Je gesprekspartner voelt zich gewaardeerd en krijgt vertrouwen in jou.

Waarom aandacht besteden aan non-verbale communicatie?

Het belang van niet verbale communicatie wordt vaak onderschat. Om bewust om te gaan met de non-verbale communicatie is het van belang om zich bewust te zijn van de signalen die men uitzendt.

Wanneer je een presentatie geeft, ook al heb je die tot in de details voorbereid. Alles staat of valt met uw non-verbale uitstraling. Als je met gebogen hoofd en afgezakte schouders de presentatie geeft, gelooft niemand dat je echt gelooft in wat je verteld. Of wanneer je een triest verhaal verteld met een grijns op je gelaat, dat komt ook niet goed over.

Door kleine tips toe te passen kan je heel wat zaken oplossen. Verkopers gebruiken heel vaak oogcontact om dichter te komen bij hun klanten. Ook conflicten worden soms opgelost door oogcontact te vermijden of door te laten zien met je houding dat je vindt dat het conflict zinloos is. Lichaamstaal zegt in emotionele situaties veel meer dan de woorden die je brengt.

Beïnvloeding

We zijn er ons niet altijd van bewust maar alles wat we zeggen of doen, heeft effect op de ander. Dit noemen we beïnvloeding. Mensen worden beïnvloed door allerlei zaken, de media, de mensen waarmee ze communiceren, hun kinderen, eigenlijk door alles wat er in de wereld rondom hen gebeurd. Door goed rondom je kijken kan je zien welke dingen in jouw leven effect hebben om de manier waarop jij je gedraagt. Bij welke mensen voel jij je goed?

Welke mensen geven jou een negatief gevoel en doen je twijfelen? Welke situaties doen jouw schouders naar beneden hangen en waarom is dit zo? Twijfel je teveel over jezelf of kan je de situatie van het moment niet aan? Het is goed om jezelf eens deze vragen te stellen en op zoek te gaan naar antwoorden. Wanneer je kennis hebt over het ‘waarom’ kan je ook je dagelijkse gedrag hieraan aanpassen. Kennis geeft macht zeggen ze altijd, macht over jouw eigen leven.

Kleding beïnvloedt ook het gedrag van mensen. Mensen die een pak dragen, lopen meteen al een stuk rechter, ze voelen zich goed en stralen dit ook uit. Ze kijken mensen aan in de ogen en laten hun zelfvertrouwen hierdoor zien.

Kleding maakt ook dat je bij een bepaalde groep hoort, of net niet. Vooral kinderen en opgroeiende tieners zijn hier erg gevoelig aan. Zij willen door hun kleding laten zien wie ze zijn, hun eigen identiteit noemen ze het ook wel.

Gothics bijvoorbeeld willen door hun zwarte kleding en muziekstijl uiting geven aan hun innerlijke gevoelens. Tevens willen ze hun verbondenheid hierdoor uitdrukking. Hippies willen door de manier waarop ze leven en hun kleding laten zien hoe ze in het leven staan.

Welke waarden dragen ze met zich mee, en wat vinden zij echt belangrijk in het leven. Met jezelf uitdrukken is niks verkeerd. Je moet je goed voelen bij wie je bent en wat je aan anderen laat zien.

Cultuurverschillen

Een belangrijk aspect wat zeker niet uit het oog verloren mag worden bij non-verbale communicatie zijn cultuurverschillen. Wij leven vandaag de dag in een multiculturele samenleving.

We komen in contact met allerlei persoonlijkheden en mensen van andere culturen. Om de communicatie met iemand van een andere cultuur te doen slagen is respect voor elkaar van het grootste belang.

Men moet inzicht hebben in de andere cultuur en begrijpen waarom men bepaalde dingen doet of waarom men op een bepaalde wijze leeft. Dit begrijpen kan je enkel doen door met elkaar te praten en vragen te stellen.

Enkele aandachtspunten:

–       Kledingvoorschriften. Bepaalde culturen hanteren strikte kledingvoorschriften. Wanneer je als zakenvrouw bijvoorbeeld naar een ander land op werkbezoek gaat, loont het zeker de moeite om eens op te zoeken welke voorschriften er gelden. In sommige landen zijn blote benen of schouders bij vrouwen bijvoorbeeld erg ongepast. Om misverstanden te voorkomen en de communicatie niet te verstoren, besteed je hier best extra aandacht aan.

–       Wijze van begroeten. Elke cultuur begroet op een andere wijze. Ook bij zakenafspraken is het nuttig de cultuur of het land even te bestuderen alvorens je elkaar ontmoet.

–       Oogcontact. In Afrikaanse culturen is het onbeleefd om langdurig oogcontact met iemand te maken. Neem het dus zeker niet persoonlijk op wanneer iemand wegkijkt.

Oefeningen/Training non-verbale communicatie

Hierboven hebben we beschreven welke aspecten allemaal vallen onder de term non-verbale communicatie. Omdat non-verbale communicatie overal belangrijk is en zeker voor mensen die zaken doen, presentaties geven en leidinggevende functies bekleden, zijn er een aantal organisaties die dergelijke doelgerichte trainingen geven.

Tijdens deze trainingen leer je via workshops en rollenspelen welk effect jouw non-verbale gedrag heeft en nog beter, hoe je dit kan veranderen. Vaak zijn er aan deze organisaties ook lezing en een coachings-traject voor bedrijven aan verbonden.

Op het internet zijn diverse bedrijven te vinden die trainingen en workshops aanbieden omtrent het aspect non-verbale communicatie.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lifestyle

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.