Oefeningen tegen nekpijn

Heel wat mensen kampen met nekpijn, zeker omdat nu heel wat mensen dagelijks uren achter de computer spenderen. Door deze constante houding worden de nekspieren overbelast en dit resulteert in pijnklachten. Ook stress is een factor waardoor mensen met nekpijn kampen. Nekklachten kunnen behandeld en voorkomen worden door een aantal eenvoudige oefeningen. Wij zetten ze graag voor u op een rijtje.

Oorzaak van nekklachten

Nekklachten kunnen een verschillende oorzaak hebben. Vaak is een langdurige eenzelfde houding de oorzaak bijvoorbeeld achter de computer zitten. Nekpijn is heel vervelend omdat het vaak uit gaat stralen naar de schouders, rug en ook gerelateerd wordt aan vermoeidheid en hoofdpijn. Pijn in de nek ontstaat sneller dan je denkt. Vooral mensen die onder stress staan krijgen nekpijn omdat je onbewust de spieren in de nek meer gaat opspannen.

Tips tegen nekpijn

Nekpijn kan heel vervelend zijn en blijven aanslepen als je niet weet hoe je het probleem kan oplossen. Bij langdurige klachten is het aan te raden om ook je arts te raadplegen voor eventueel verder onderzoek.

  • Probeer je nek zoveel mogelijk te ontspannen.

Niet alleen voor je nek maar voor alle spieren in het lichaam is ontspanning noodzakelijk. Bij stress gaat de spanning zich namelijk letterlijk vasthouden op het lichaam. De ene persoon krijgt maagpijn, de andere krijgt dan weer nekpijn. Tijdig de spanning verlichten kan zorgen voor het vermijden van veel ernstigere pijnklachten.

  • Vermijd stresstoestanden en druk.

Wanneer je voortdurend te kampen hebt met spanningen en druk, kan je lichaam zich moeilijk ontspannen en blijven die spieren die spanning vasthouden. Soms kan je ook echt een brok spanning in je nek of schouders voelen wanneer je op de pijnlijke plaatsen gaat duwen.

  • Pas je slaaphouding aan.

Een goede slaaphouding is essentieel om nekpijn te vermijden. Sommige mensen worden wakker met nekpijn en blijven er de hele dag mee rondlopen. Dit is niet aangenaam want mensen zijn moe, prikkelbaar en hebben hoofdpijn. Een goed slaapcomfort bestaat enerzijds uit een goede matras en lattenbodem, maar ook een goed kussen is belangrijk. Test verschillende kussens uit en kies welk kussen jouw voorkeur geniet. Speciale matrassen en kussens zijn prijzig, maar een goede nachtrust is onbetaalbaar, toch?

  • Doe ontspanningsoefeningen.

Om je nekspieren wat losser en soepeler te maken is het belangrijk om enkele oefeningen te doen. Hierdoor vermijd je een verkrampt gevoel en zullen je nek en je hoofd minder zwaar aanvoelen.

Oefeningen tegen nekpijn

Hier zijn enkele handige oefeningen tegen nekpijn:

  • Draai je nek vijf keer in wijzerzin rond en vijf keer in tegen wijzerzin. Tracht met je kind je borst te raken.
  • Span de spieren tussen schouders en nek door je schouders traag op te halen en ontspan daarna.
  • Beweeg je schouders van voren naar achteren en probeer hierbij zo goed mogelijk je nek te ontspannen.
  • Ook zwemmen, yoga en andere meditatietechniek kunnen helpen om nekklachten te bestrijden.

Doe deze oefeningen met mate en volg je eigen grenzen. Het heeft geen zin om je nekspieren te overbelasten want dan moet je weer van voren af aan beginnen. Neem alle tijd, zorg voor voldoende ontspanning en draag zorg voor je lichaam, het moet nog een leven mee!

Wil je meer informatie lees dan de gratis handleiding lichaamshouding verbeteren.

1 reactie

  1. Ik ben er het helemaal mee eens dat bij langdurige klachten het verstandig is om een arts te raadplegen voor eventueel verder onderzoek! Mijn nek doet constant pijn, en ik weet helemaal niet wat de oorzaak is. Ik probeer deze oefeningen, en als ze niet helpen, ga ik naar een professionele fysiotherapeut!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.