Online communicatie training

Er bestaan heel wat online communicatietrainingen. Met de jaren stijgt het gebruik van deze online trainingen meer en meer. Hoe komt dit nu? Het internet heeft voor weinig mensen nog geheimen en we spenderen met z’n allen heel wat uren achter de computer. Deze online trainingen hebben veel succes omdat het zo laagdrempelig is. Mensen hoeven zich niet uit huis te verplaatsen en kunnen de training vaak ook gewoon volgen wanneer ze willen of tijd hebben.

Ook is de kostprijs van deze trainingen niet zo hoog, en wordt dit in sommige gevallen door de werkgever betaald. Deze online trainingen geven naast theorie, ook tips en praktische oefeningen. Zo kunnen mensen de theorie ook meteen in de praktijk omzetten. De online trainingen spitsen zich altijd toe op een bepaald onderdeel uit de communicatie. Er zijn heel wat onderdelen waarop je je kan toespitsen.

Voorbeelden hiervan zijn hoe een presentatie geven, functioneringsgesprekken voeren met werknemers, hoe breng ik slecht nieuws over?. Maar er zijn ook meer algemene onderwerpen zoals ‘hoe word ik een goede communicator?’ Deze training gaat meer in op de basisbeginselen van de communicatie.

Men gaat in op het non-verbale en verbale aspect van de communicatie, communicatieleer, referentiekader, tips voor luisteren en spreken, omgaan met miscommunicatie en tot slot oefeningen. Men krijgt een mentor toegewezen en men kan persoonlijke vragen stellen om je communicatiepatroon te verbeteren.

Enkele praktische websites met online communicatietrainingen vind je hier onder:

www.trainingonline.nl

  • +/- 25 euro per trainingsonderdeel.
  • Persoonlijke coaching mogelijk.
  • Duur online training is 1 uur.
  • Men kan een certificaat krijgen wanneer men persoonlijke coaching heeft gekregen.
  • Diverse onderwerpen waaruit men kan kiezen. Enkele voorbeelden van thema’s zijn: Functionerings- en beoordelingsgesprekken, hoe word ik een goede communicator, hoe ontdek in manipulatie. Ook omtrent schriftelijke communicatie geeft men een aantal trainingen: Hoe schrijf ik foutloos? En nooit meer fouten maken met D en DT.
  • Om aan te melden is het eigenlijk zeer eenvoudig. Je surft naar bovenstaande website. Je klikt op trainingen en kiest vervolgens de training uit die je wil volgen. Dan volg je stap voor stap wat er op je beeldscherm verschijnt.

www.psychologisch.nu/content/gratis-cursus-communiceren-kun-je-leren

  • Bovenstaande link is een website die een gratis cursus aanbiedt met als onderwerp: communiceren kun je leren. Ideaal voor iedereen die een beetje inzicht wil krijgen in zijn eigen communicatie.
  • Ze stellen twee vragen als leidraad en beginpunt voor hun cursus.

Hun eerste vraag luidt als volgt ‘Welk gedrag wil ik uiteindelijk bij mijn toehoorder oproepen?’. De tweede vraag die daarop volgt is ‘Hoe communiceer ik zo dat de kans dat dit gebeurt zo groot mogelijk is?’. De basis van communiceren ligt bij dat gesprekspartners elkaar begrijpen.

Wanneer je iets vertelt verwacht je van je gesprekspartner dezelfde gevoelens en gedachten dan die jij hebt. Dit is onmogelijk. Ieder neemt zaken anders op door wie ze zijn als mens. Door hierbij stil te staan kan je begrijpen dat niet iedereen ook jouw standpunt zal innemen. Met dit in je achterhoofd kan je dit integreren in je communicatie.

  • De curus bestaat uit 16 communicatieregels. Bij elke regel hoort een korte uitleg. Men legt uit wat men met de regel bedoeld en maakt het makkelijker door er telkens praktische voorbeelden aan toe te voegen.
  • De teksten zijn allemaal erg eenvoudig geschreven en makkelijk bereikbaar voor een grote doelgroep.
  • Het vraagt wel een tijdje om alle communicatieregels en de daarbij horende tekst door te nemen, maar het loont zeker wel de moeite om hier tijd voor uit te rekken.
  • Men sluit de cursus af door enkele etiquetteregels van de communicatie, wat men hoor ‘communiquette’ noemt. Dit gaat over de timing van je communicatie en een aantal goede manier. Deze etiquetteregels zijn heel erg handig, en kunnen hun dienst bewijzen bij moeilijkheden in de communicatie.
  • Tot slot en misschien wel het allerbelangrijkste gegeven, de cursus is gratis. Dit maakt dat ze een heel groot publiek kunnen bereiken. Van studenten tot zakenmensen, deze cursus is er voor iedereen!

www.thuisstudie.be

  • Deze website biedt de mogelijkheid aan mensen om op eigen tempo en thuis een studie af te werken. Men biedt heel wat opleidingen aan, en ook enkele die met communicatie te maken hebben. Ideaal voor iedereen die zowel op persoonlijk, als op beroepsmatig vlak meer te weten wil komen over communicatie.
  • Opleidingen: Communicatieverantwoordelijke.
  • Kostprijs: Er hangt een kostenplaatje aan deze cursussen. De opleiding tot communicatieverantwoordelijke kost 190 euro en kan gedeeltelijk betaald worden via opleidingscheques. Deze cursus kan je volgen op elk moment wanneer het jou uitkomt.
  • Je krijgt een aantal huistaken waar je heel veel uit kan leren.
  • Je hebt de mogelijkheid om persoonlijke begeleiding op maat te krijgen en met al je vragen kan je steeds terecht bij je persoonlijke docent.
  • Cursusinhoud:
  1. Wat is communicatie?
  2. De job van communicatiemanager
  3. Het communicatieplan
  4. Communicatiemedia
  5. Communicatieonderzoek
  6. Interne en externe communicatie
  7. Marketingcommunicatie
  8. Public Relations
  9.  Copywriting
  10. Crisiscommunicatie
  11. Communicatie bij veranderingstrajecten
  12. Online-communicatie
  13. Communicatie en cultuurverschillen
  • Deze cursussen zijn bijzondere interessant voor leerkrachten, zakenmensen, mensen in de media en PR-verantwoordelijken, maatschappelijk assistenten en leidinggevenden.
  • Je krijgt een attest van de gevolgde cursus, wat heel interessant is om je CV mee op te smukken.

Tot slot

Inzicht krijgen in je eigen communicatie vraagt heel wat oefening. Je hoeft niet per sé een training te volgen om te weten hoe je moet communiceren. Al kan het je wel een heel eind vooruit helpen, zeker als je in je professionele leven hier ook baat bij hebt. Door anderen te observeren kan je heel wat leren, maar ook veel lezen over het aspect communicatie zal je wat inzichten bijbrengen.

Probeer altijd voor ogen te houden hoe de ander jouw communicatie zal opnemen, en of dit het gewenste effect is. Denk niet dat jij niet goed kan omgaan met anderen, onthoud altijd ‘communiceren kan je leren!’.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lifestyle

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.