Op jonge leeftijd met pensioen gaan

Soms voelen mensen dat ze niet langer meer kunnen gaan werken. Zowel mentaal als fysiek kunnen ze hun arbeid niet langer aan. Dan rest hen de mogelijkheid om op vervroegd pensioen te gaan. Dit vraagt heel wat inspanning dus wij zetten even voor u op een rijtje hoe je dit het beste aanpakt.

Pensioengerechtigde leeftijd

De normale pensioenleeftijd is 65 jaar. Vervroeg pensioen is ook mogelijk, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan gekoppeld. Er moet aangetoond worden dat men een minimaal aantal gewerkte jaren achter de rug heeft. Momenteel zijn er 35 jaar arbeidsjaren noodzakelijk.

We worden steeds ouder en de pensioenleeftijd wordt ook opgeschoven. Tegen 2014 zouden we ten minsten 39 loopbaanjaren achter de rug moeten hebben, en in 2016 zijn dit er al 40 jaren. Geen al te leuk vooruitzicht.

Als je gezond en fysiek goed blijft is dit geen probleem, maar anders… . Er blijft ook een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen kunnen sneller op pensioen gaan. Dit zou je als een vorm van positieve discriminatie kunnen zien.

Vervroegd pensioen

Je kan op vervroegd pensioen gaan op de leeftijd van 57 jaar. Ook dit zal vermoedelijk in de toekomst ook veranderen. Vervroegd pensioen betekent dus ook dat de overheid vroeger moet beginnen met een pensioen uit te betalen. Pensioenen worden schaarser, want er is geen geld genoeg.

Er is zelfs te weinig geld om in de toekomst iedereen te gaan uitbetalen. Dit is een schrikwekkend vooruitzicht, want dit betekent dat de jonge generatie die nu hard aan het werk is, binnen X aantal jaren wellicht zelf voor hun oude dag zullen moeten zorgen. Vele mensen raden dan ook aan om op jonge leeftijd al te proberen sparen voor later. Dit is niet altijd moeilijk vandaag de dag wanneer alles steeds duurder wordt.

Meer dan financieel

Wanneer mensen op jonge leeftijd op pensioen gaan kan dit diverse redenen hebben. Bepaalde jobs vereisen dat je vroeger stopt dan andere. Denk maar aan verplegend personeel bijvoorbeeld. Verplegend personeel bevindt zijn vaak in een goede gezondheid door de actieve intensiteit van hun baan. Daarnaast zijn ze stressbestendig en kunnen om met verantwoordelijkheid. Dit maakt dat ze vaak erg gezond zijn en zelfzeker in het leven staan.

Naast het financiƫle aspect brengt op jonge leeftijd met pensioen gaan nog andere gevolgen met zich mee. Mensen hebben opeens heel wat vrije tijd en sommige mensen hebben in het begin wel wat moeite om deze tijd in te vullen. Ga op zoek naar een nieuwe hobby, stop al je energie in het leren van een vreemde taal of spendeer tijd met je kinderen en kleinkinderen.

Doe al die dingen waar je al zo lang van droomt. Ga sporten, geniet van je partner en vooral zie je pensioen niet als het einde. Het is het begin van je tweede leven. Er valt nog zoveel te beleven en te ontdekken in het leven. Er is meer dan werken alleen. Vind je het moeilijk om je weg te vinden, mis je het arbeidsleven, ga dan op zoek naar een zinvolle bezigheid.

Misschien is vrijwilligerswerk wel iets voor jou. Voorleesmama worden op school, gezelschapsdame voor eenzame ouderen, oppashulp bij zieke kindjes, enzovoort. Er zijn zoveel organisaties die je maar al te graag met open armen ontvangen.

Durf!

Durf ook te praten over wat je ervaart. Stoppen met werken kan een serieuze impact hebben op het zelfbeeld van iemand. Je vindt jezelf niets meer waard nu je niet meer aan het werk bent, je verveelt je elke dag opnieuw en je voelt je machteloos tegenover dit zware gevoel. Dit is helemaal niet zo en het hoeft niet altijd zo te zijn, maar het kan zijn dat deze gedachten door je hoofd spoken.

Bovendien zie je dat je leeftijdsgenoten nog steeds aan het werk zijn, en dat ze oprecht genieten van wat ze doen. In de meeste gevallen is op vervroegd pensioen gaan een eigen keuze, maar soms kan je ook op een of andere wijze gedwongen worden. Soms zijn mensen ook even tevreden met hun keuze, maar gaan ze het werken na verloop van tijd toch weer missen.

Belangrijk is te blijven praten, met je partner, vrienden of mensen bij wie je je goed voelt. Ga op zoek naar nieuwe uitdagingen en geniet van alle nieuwe dingen die je ontdekt. Wellicht ontmoet je ook wel nieuwe mensen die je kunnen helpen bij je zoektocht naar jezelf. Want het is weer een beetje zoeken naar jezelf wanneer je zoveel tijd om handen hebt. Geniet, je hebt het verdiend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.